Indisk gryta med linser och spenat

Indiska mat asså. En jävla resa i smaker. Är du i Sthlm och vill äta grym indisk mat så måste du besöka Holy Cow i Vasastan. Prova rätten vegansk Bhuna. Så god att man vill gråta! Speciellt om man tar med vegansk naan med extra vitlök och extra olja. Vilket man bör. Do it.

Angående denna rätt (där jag tagit inspiration av diverse bhunarecept) så smaka försiktigt på dina chilis innan du har i dom i grytan. Har du haft i båda och ändå vill ha det lite starkare så pudra över lite cayenne. Råkar det bli för starkt så balansera med lite socker.
Är man inget fan av linser så kan man lätt byta ut till t.ex kikärtor eller något växtkött om man hellre vill ha det.

4 gula lökar
7 vitlöksklyftor (SJU JA!!)
Ingefära, en bit på 3×2 cm
2 röda chilis
2 msk tomatpuré
Krossade tomater, 295 gramx3
Saft från en halv lime
3 dl okokta röda linser
4-5 stora nävar färsk bladspenat
2-3 dl vatten

Kryddblandning:
5 tsk garam masala
1,5 tsk vardera av spiskummin, malen koriander och salt
1 tsk vardera av socker och gurkmeja

Förberedelse är allt.
Skiva löken. Finhacka vitlök, ingefära och chili. Lägg över alla kryddor i en mortel och mosa dom lite.
Använd gärna en gjutjärnsgryta om du har det. Stek den gula löken i olja länge på medelvärme. Den ska bli helt gyllenbrun, tar ca 10-15 min. Rör ofta.
Häll i vitlöken, ingefäran och chilin och stek någon minut. Häll över tomatpurén och rör hela tiden. Häll över kryddblandningen och fortsätt röra. Viktigt att det inte bränner fast i botten nu. Sänk värmen och ha lite kallt vatten bredvid som du kan droppa i om det skulle brännas. Häll över tomaterna, någon dl vatten (rimligtvis sköljer du ur tomatfrp), limesaften och sätt på locket.
Nu ska den stå och småputtra 30 min. Lyft på locket några gånger och rör om.

Skölj av linserna och häll i grytan. Samma sak med spenaten. Tillsätt 2 dl vatten. Sätt på locket och låt småkoka 30 min till. Lyft och rör om ibland. När det är ca 10 min kvar så ta av locket och låt den koka ner lite. Smaka av med eventuellt mer salt och cayenne. Säng i en halv kruka färsk koriander när du ställer av grytan. Låt den svalna 5 min innan servering.

Servera med ris, mer färsk koriander och skivad lime.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.