Mormors tjocka äggpannkaka utan ägg

Min mormor hade alltid typ 23 ägg i smeten när hon gjorde pannkakor. Hon visste säkert inte vad hon bidrog till när hon köpte ägg. Hon visste säkert inte att 15.000 tuppkycklingar dödas varje dag i Sverige eller om dom hemska förhållanden som svenska hönor och kycklingarna lever under.
Nu är det 2018 och en vettig människa betalar inte för djurplågeri.

100 gram pressad fast tofu*
1 dl kikärtsmjöl
1 msk majsstärkelse
2 dl havregrädde
2/3 tsk kala namak
En nypa gurkmeja

* Pressa ut så mycket vätska du orkar genom att dela tofun och trycka på den med kökspapper.

Använd gärna en lite mindre stekpanna med inte så höga kanter.

Lägg alla ingredienser i en hög behållare och mixa ordentligt tills helt slät. Låt svälla 10 min.
Hetta upp en panna med olja. Häll i smeten och stek på medeltemp, inte för varmt! När den är gyllenbrun och fått lite yta så gör så här för att vända den: Känn med stekspade så att den släppt överallt och lägg sedan över pannkakan på en tallrik. Häll i lite olja i panna men häll ut/torka av överflödigt. Håll upp pannkakstallriken med ena handen och lägg över stekpannan (med steksidan neråt mot pannkakan såklart!). Tryck dom mot varandra och vänd över pannkakstallriken i stekpannan. Lyft ur tallriken och akta så du inte bränner fingrarna. Stek tills nästa sida också är gyllenbrun.
Viktigt att du inte tar den för tidigt för då riskerar du att kikärtsmjölet ger en viss bismak. Också viktigt att du inte tar den för sent för då riskerar du att den blir torr. Gyllenbrun och lite smått krispig yta vill du ha.
Är du osäker så skär loss en liten bit för att dubbelkolla. Du har ju ingen blogg så det spelar ju ingen roll hur din ser ut direkt. Värre är det för mig.

Servera med nån god sylt!
Hoppas du ska gilla den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.