Potatisomelett med grönkål och tofu

Jag är väldigt stolt över detta recept! Den blir otroligt god och mättande. Bli inte rädd över det lite långa receptet, den är inte alls svårt att göra. Ställ fram allt du behöver på diskbänken så flyter allt på och du hinner röja undan när den är i ugnen.
Hoppas du ska gilla den!

5 dl kikärtsmjöl
3 msk potatismjöl
1 tsk bakpulver
2 msk näringsjäst
2 tsk kala namak
En nypa gurkmeja
6 dl osötad sojamjölk

500 g fast potatis

100 g grönkål
1 gul lök
En bit purjolök, ca 10 cm
3 vitlöksklyftor
Salt och peppar

400 g tofu

Here we go..!

Blanda kikärtsmjöl, potatismjöl, näringsjäst, kala namak, bakpulver och gurkmeja i en stor skål. Vispa ner sojamjölken och låt stå och svälla tills resten nedan är klart.

Skrubba potatisen och koka den så att den är lite halvt klar, ca 10 min. Häll av vattnet och fyll sedan på med kallt vatten och ställ åt sidan.

Sätt ugnen på 200 grader och smörj en ugnsform som är ca 25×25 cm med mjölkfritt margarin.

Skölj grönkålen, skär bort stjälken och strimla den. Skiva lök och purjolök. Finhacka vitlöken.
Börja med att steka grönkålen, sedan lök och purjolök och slutligen vitlök. Salta och peppra. När allt fått lite färg så lägger du över i en djup tallrik.

Halvera tofublocket på längden och pressa skivorna med hushållspapper och torka dom så gott det går. Smula sönder tofun i en stekpanna med lite olja och stek så att vätska åker ur. Låt den få lite färg och häll sedan över på en tallrik för att svalna en aning.

Skiva potatisarna i lite halvtjocka skivor. Lägg hälften i botten av formen och spar den andra hälften som ska hamna högst upp.

Vänd ner grönkålsblandning och tofun i kikärtssmeten.

Häll över allt i formen och lägg sedan på potatisskivor. Salta och peppra och ringla över lite olivolja.
Ställ i mitten av ugnen i ca 40 min. Den ska bli gyllenbrun. Känn med potatissticka för att vara säker på att den inte är kletig.

Ta ut och låt den sätta sig i 15 min. Detta är viktigt! Ta en vass kniv och skär längst kanterna. Lyft upp bitarna med hjälp av en stekspade.

Servera med en simpel sallad och eventuellt nån sås. En klick havre fraiche, lite ajvar eller ketchup om du gillar det.

Bon appétit mina gröna vänner.

14 reaktioner till “Potatisomelett med grönkål och tofu”

  1. Tack för receptet! Verkar smarrig. =)
    En sak har jag har svårt att förstå är hur tofun ska kunna smulas sönder och stekas utan att brännas vid. Hur stora bitar pratar vi om då?

    1. Du smular sönder den med händerna så att det blir riktigt små bitar. Den kommer inte att brännas såvida du inte har på högsta värme och en NASA-spis 🙂 Tofu innehåller mycket vatten och klarar av höga temperaturer. Lycka till och hoppas du kommer gilla rätten!

  2. gjorde den här igår & bjöd en kompis på middag. grönkålssallad med rödkål till, tahinidressing & ajvar – perfekt alltsammans! Tack 🙂

  3. Gjorde denna i julas. Blev jättegod och vacker att se på! =)
    Nu är jag sugen på att göra den igen, men har bara halva mängden kikärtsmjöl. Undrar om det går att ersätta med t.ex. amaranthmjöl eller hälften mandelmjöl och andra hälften t.ex. durramjöl?

    1. Hej, vad kul att du gillade den! Jag vet faktiskt inte om jag ska vara helt ärlig. Har inte använt durramjöl. Prova gärna och berätta hur det gick!

  4. Alla jag bjudit denna på har blivit förtjusta i den. Gjorde senast med hälften majsmjöl och hälften kikärtsmjöl. Blev precis lika bra som innan! =)

  5. Är det någon som har testat att göra denna med annan kryddning än kala namak och b-bäst?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.