Majonnäs

Det är asenkelt, går fort att göra och smakar ungefär en miljard bättre än köpt mayo.

• 1 dl sojamjölk
• 1,5-2 dl rapsolja (neutral, ej kallpressad!)
• 1 msk citronjuice
• 1 tsk dijonsenap
Salt

Häll allt utom olja i en hög behållare. Lägg en kökshandduk under behållaren så att den står stadigt. Luta den en aning så att du enkelt kan hälla i oljan. Kör en stund med stavmixer innan du häller i oljan. Mixa samtidigt som du sakta häller i oljan tills den är tjock och krämig. Låt stå i kylskåp minst 30 min innan servering.

Tre tips:
1. Oljan och mjölken ska ha samma temperatur. Är senapen och citronjuicen kylskåpskall så kör en stund med mixern innan du häller i oljan. Häll i oljan sakta i en tunn stråle.
2. Använd inte eldorado fulmjölk. Dom har har oftast en bismak. Kosta på dig en alpro som är mycket mer neutral i smaken. Söt eller osötad är en smaksak men båda fungerar tycker jag.
3. Tar du sojamjölken direkt från kylen? Måtta upp mängden i ett glas och kör 15 sek i micron så blir den rumstempererad.

PS! Har du provat vit tryffelmajonnäs? Följ recepet ovan men byt ut 1 msk av oljan till den olja som finns i handeln som heter ”vit tryffelolja”. Skippa senapen och tillsätt 2 pressade vitlöksklyftor också. Så gott!

2 reaktioner till “Majonnäs”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.