Det perfekta brödet

Ett riktigt gott bröd kan man ju göra med bara vatten, jäst och mjöl. Vill man ha ett magiskt bröd så behövs det lite fett och socker! Det här lyxiga brödet är så gott att man egentligen inte behöver nåt på. Lovar!

Ingredienser

 • 50g jäst
 • 6 dl sojamjölk
 • 100g margarin
 • 3 msk socker
 • Ca 12 dl vetemjöl
 • 1/2 tsk salt

Gör så här

 1. Smula jästen i en stor skål häll över lite av mjölken och rör ut jästen.
 2. Häll i resten av mjölken, sockret och lite av mjölet. Tillsätt lite mjöl successivt samtidigt som du rör.
 3. Tillsätt saltet och fortsätt med mjölet tills att du börjar få en deg. Klicka i margarinet i mindre bitar och knåda in det i degen tillsammans med mer mjöl. Ta upp degen på bänken och knåda ca 10 min. Tillsätt lite mjöl hela tiden men sakta och låt degen bli klibbig varje gång innan du tillsätter mer mjöl. När den inte klibbar mer så tillsätt inget mer mjöl.
 4. Lägg degen i skålen igen och pudra över lite mjöl. Sätt på lock och låt stå på något varmt ställe (typ ovanför kylskåp) i 2 timmar.
 5. Ta upp degen och knåda ur luften. Rulla ut till en lång korv och dela på 14 delar. Forma till bollar och lägg bredvid varandras med ca 2 cm mellanrum i ugnsform eller på en bakplåt.
 6. Lägg över en kökshandduk och låt jäsa 20 min.
 7. Värm ugnen till 225 grader.
 8. Pensla bröden med sojamjölk/grädde. Kör i nedre delen av ugnen i ca 15 min tills dom är gyllenbruna. Känn med sticka att dom är klara.
 9. Låt som svalna under duk.

En kommentar till “Det perfekta brödet”

 1. Hej! Jag är nybörjare när det kommer till seitan, och dina recept och bilder ser alltid så perfekta ut. Jag har provat göra seitan några gånger med olika recept, men resultatet får alltid en liten gummiaktig konsistens. Är det helt enkelt så seitan blir eller gör jag något fel? Uppskattar verkligen om du har tid att svara!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.