Göra seitan från grunden med vanligt jävla vetemjöl

Det är kul och det blir riktigt gott att göra seitan från grunden, dvs genom att tvätta ur stärkelsen ur mjölet. En del människor tycker att seitan har en bismak av gluten men den smaken existerar inte när man använder denna metod. Det är ett jävla jobb och det tar tid men DET ÄR KUL OCKSÅ, GLÖM INTE DET!

UPPDATERING 21/3 2021

Det var en hel del människor som ville ha en instruktionsfilm så nu har jag gjort det. Jag har även utvecklat receptet och instruktionerna för att ge så mycket seitan som möjligt. Här har jag även valt att inte krydda något alls när den tillagas eftersom jag märkt att det blir bättre kort och gott. När man gör marinaden i slutet så ska man då tänka på att göra den ganska koncentrerad samt krydda ordentligt när den tillagas.

Här är filmen och under kommer detaljerna:

 1. Måtta upp 1600g vetemjöl i en stor skål.
 2. Måtta upp 960g vatten.
 3. Blanda samman och knåda till en deg.
 4. Låt degen vila i kallt vatten i 1 tim.*
 5. Lägg degen i durkslag och fyll sedan skålen med ljummet vatten. Tvätta degen och byt vatten efter en stund. Upprepa ca tre-fyra gånger tills din deg väger ca 750g, då är mycket av stärkelsen borta men inte allt.
 6. Låt degen vila under lock i 1 tim.**
 7. Dela degen på fyra och dra ut till långa korvar. Gör en fläta och snurra för att sedan göra en knut. Upprepa med dom andra korvarna. Lägg ihop klumparna och tryck ut eventuell luft.
 8. Vik in klumpen i extra starkt aluminiumfolie, två ark.
 9. Ånga i 75 min.
 10. Låt svalna en stund innan du lägger över den i kylskåp i ca 8 timmar.***
 11. Avlägsna foliet och dra isär med händerna.
 12. Gör en god marinad. I filmen är det ljus sojasås, grönsaksfond, kinesiskt matlagningsvin, sichuanpepparolja, chiliolja, salt, brunt socker, vitpeppar, risvinäger och MSG. Du kan marinera hur du vill men gör den koncenterad.
 13. Marinera i minst 12 timmar i kylskåp innan du steker, grillar eller har i gryta.

* minst en timme men två-tre går också bra.
** minst en timme men den kan ligga under lock i rumstemp i tolv timmar utan problem.
*** minst 8 timmar men flera dygn funkar också.

Här är äldre instruktioner som också funkar:

Använd en matvåg och en stektermometer (eller liknande) och följ instruktionerna noga så kommer du få ett fint vegokött som du kan använda på massor av sätt.

• 1200g vetemjöl
• 660g vatten

 1. Måtta upp mjölet i en stor skål.
 2. Ta en annan skål och måtta upp vattnet.
 3. Häll sakta över vattnet på mjölet samtidigt som du rör med en slev. När allt vatten är i så använd händerna och knåda ihop en deg. Ta upp degen på bänk och knåda i några minuter. Lägg tillbaka degen i skålen och täck den med kallt vatten.
 4. Låt den stå 1 timme.
 5. Häll av vattnet och ställ skålen i diskhon. Ha en fin stråle vatten ner i skålen samtidigt som du knådar degen försiktig. När skålen är full med vatten så häll av vattnet och börja fyll igen. Räkna med att detta moment tar ca 15-20 min. När du knådar degen i vatten så lossnar stärkelsen och kvar är proteinet, gluten. Den är färdigknådad när vattnet är hyfsat klart. Det behöver inte vara kristallklart jävla källvatten, då har du tvättat bort för mycket stärkelse och riskerar att få gummikonsistens på din seitan. Det ska vara vitt/grumligt. Jag vägde min när den var klar och den vägde 530g så sikta på det.
 6. Låt glutenklumpen ligga i skålen utan vatten och sätt ett lock på. Låt den vila i 2 timmar.

Nu kan du gå vidare på olika sätt. Nedan följer tre metoder.

ALTERNATIV 1.

 1. Dela degen på två. Ta en del och dra ut den så det blir en lång korv. Vik den på mitten och snurra den. Dra ut och vik den igen och snurra den (detta gör att du får en schysstare textur när köttet väl är tillagat och klart). Lägg den snurrade korven på en skärbräda och skär loss 6-8 bitar. Upprepa med den andra degen.
 2. Koka upp en koncentrerad buljong, dvs ca 2 liter vatten och 3 grönsaksbuljongtärningar. Orkar du så kan du slänga i lök, vitlök, ingefära, kombu mm men gluten suger inte åt sig jättemycket av smakerna direkt, bara så du vet.
 3. Lägg i glutenbitarna och sänk temperaturen. Nu ska dom sjuda i 1 timme. Sjuda betyder runt 95 grader hela tiden. Det får inte koka! Rör runt lite då och då och ha koll på temperaturen. Här är det så klart önskvärt att du använder en stektermometer.
 4. Ta av kastrullen från plattan och låt svalna ca 30-60 min.
 5. Ta upp glutenbollarna och lägg dom i en påse tillsammans med lite av buljongen och låt dom ligga i kylskåp ca ett dygn innan dom ska tillagas. Du kan strimla bitarna och lägga dom i en marinad i 12 timmar för att få mer smak i dom. En enkel och god marinad är ljus sojasås, brunt socker, vinäger, MSG och salt.
 6. När dom ska tillagas så stek i generöst med olja och krydda ordentligt!

ALTERNATIV 2.

 1. Lägg klumpen i en matberedare med degkrog och häll i salt, socker, MSG, vitpeppar, lökpulver, vitlökspulver och rökt paprikapulver.
 2. Mixa tills degen är väldigt elastiskt och du kan dra ut den utan att den går av.
 3. Vik in den i ett lager extra starkt aluminiumfolie och bakplåtspapper (se film).
 4. Ånga degen i 1:30 (en timme och trettio minuter). Kontrollera/fyll på med vatten efter halva tiden.
 5. Låt den svala och dra sedan isär den med händerna.
 6. Marinera i kylskåp i minst en halv dag innan du tillagar den.

ALTERNATIV 3. (så här får du en trådig kycklingbiff)

 1. Gör en kryddpasta med miso, tomatpuré, olja, lökpulver, vitlökspulver, rökt paprikapulver, socker, svartpeppar, socker, MSG och vinäger.
 2. Lägg glutenklumpen i en stor skål och blanda med kryddpastan. Dra ut degen, knåda, dela och försök att få degen så elastisk som möjligt. Se sexig bild på mig nedan.
 3. Lägg ihop all och försök få det till en klump som du pressar samman och trycker ut till en platta.
 4. Lägg över den på ett ark extra starkt aluminiumfolie. Vik in kanterna och gör sen samma sak med ännu ett ark.
 5. Ånga i 1 timme.
 6. Låt svalna i minst 45 min.
 7. Öppna upp och dra isär med händerna.
 8. Lägg all bitar i en påse och häll över en enkel marinad eller bara lite olja och vinäger.
 9. Låt vila 12 timmar i kylen.
 10. Nu har du världens coolaste vegokött!

Degen innan tvätt

Degen efter tvätt

Klumpar som vilar

Klumpar som sjudit i buljong

Seitan. Stek i olja och kryddats med lite sirap och chili

36 reaktioner till “Göra seitan från grunden med vanligt jävla vetemjöl”

 1. Hej, jag försökte göra exakt som du beskrev men min klump blev till slut så löjligt liten efter tvätten. Det minskade säkert 90%.
  Kan jag ha gjort något fel eller ska den göra det?

  1. Det låter som om du kanske tvättade för hårt och blev av med gluten också? Man måste vara försiktig som fan

 2. Jag vet faktiskt inte o jag tvättade den för hårt eller ej. Men enligt förslag från er tvättade jag den tills vattnet inte var vitt och mjölkaktigt längre. Gjort som gjort, jag är klokare nästa gång 🙂

 3. Hej,

  I och med att man tvättar bort stärkelse (kolhydrat) och och vill ha kvar gluten (protein) så måste det ju innebära att det blir större andel protein. Hur blir näringsvärdet? Blir den lika proteinrik som seitan gjord direkt på gluten?

  1. Jag tror att du får ett högre proteinvärde på detta sätt. Använder man glutenmjöl så brukar man alltid blanda med bönor eller annat och det har inte i närheten av samma proteinmängd som rent gluten.

 4. Hej!
  Om man gör seitan från grunden och tänker använda det istället för glutenpulver, hur ska man då tänka kring recepten?
  T.ex i receptet för syntetisk kyckling så rekommenderar du 285g glutenpulver. Hur många gram av seitan från vanligt jävla vetemjöl borde man ha i receptet då?
  Mvh Seitannybörjare

  1. Det är i princip omöjligt att översätta ett recept med glutenpulver till ett med tvättat vetemjöl. Men det finns en amerikansk grupp på FB för tvättat mjöl där dom brukar dela recept. Kolla in den!

   1. Vad gör man med den egengjorda seitanklumpen om man ska göra en julskinka av den? Svårt att förstå recepten när man gjort egen seitan!

  1. De andra sa ”vält lite till” och då blev maten mycket godare, både med och utan seitan.
   Det var Satan som uppfann seitan. Blaskbåt.

 5. Hittade det här receptet och det blev inter mtcket kvar. Lite svårt att veta hur konsistensen skulle vara och avbryta i tid. Annars blev proteinrullen fast nogatt ha svalnast efter ca 30 min. Och ingå hål! Om jag inte kryddat in dem med gurkmeja skulle den nog gå att göra räkor på. Ska steka upp den imorgon och prova göra kyckling med den. Se om den tappar lite vatten då. Det var ju jättesmart att vrida och dra ut, Påläggskorven försvann, men visst faller detr sönder lite som kyckling. Jag är jetteglad!

  Ska prova tempe också verkar kunna bli riktigt gott.

 6. Jag provade din grundvariant, och det blev riktigt hyfsat redan på första försöket. Kladdigt som 1000, men kul!
  Det här ska jag definitivt göra om

 7. Hej! Jag följde receptet men när jag skulle dra ut degen och snurra gick den bara sönder? Vad gick fel? ;(

 8. Varför ånga?
  Kan jag köra annan värme?

  Väl försluten folie gör ju att fuktigheten inte borde nå degen, så värme i tex en airfryer borde kunna ge samma resultat om rätt vald temp?
  Vågar inte prova själv. :p

  1. Det går att tillaga på massor olika sätt men jag föredrar att ånga. Jag har inte provat detta recept med nån annan metod så jag vet inte vad tiden skulle bli

 9. Tack, tack, tack för dina recept! Andra g. jag gör seitan men den här gången ångade jag. Vilken skillnad i textur, jelt fantastiskt. Gjorde från grunden. Har mörk, riven chocklad i marinaden, vet inte hur det kommer smaka men jag är lycklig.
  /🙏

 10. Jag provade att göra för första gången och det blev hur gött som helst! Tack för receptet. Kommer att göras fler gånger.

 11. Wow. Vilken helt ny värld som just öppnade sig. Jag står så att säga med en fot i köttvärlden och en i den vegetariska. Har alltid sett mig själv som en inbiten köttätare men måste revidera min syn på mig själv. Blir lycklig när jag hittar bra grönsaker i affären och shoppingvagnen består allt som oftast av 75% grönt. Det blir allt mer vegetarisk mat i detta hushåll och jag har letat länge efter något som skulle kunna ersätta vissa saker. Hade aldrig hört talas om seitan förut. Känner mig väldigt inspirerad och tänker definitivt prova på detta. Tusen tusen tack för så underbar inspiration:)

 12. Tack för att du delar med dig av all din erfarenhet. Nu har jag precis gjort min första seitan som ligger och marinerar i kylskåpet, sjukt taggad!!! 🥳🤟

 13. Shit vad bra det blev, på vanligt jävla vetemjöl! Är på långresa och har pysslat med att göra detta från vetemjöl (för första gången) i husbil under hyfsat enkla förhållanden, och ändå funkade det! Yey!
  Har gjort seitan tidigare hemma med glutenpulver men har inte hittat detta någonstans under resan. Överlag känns det som att veg.produkter, typ färs och bitar inte riktigt finns än i resten av Europa. Halvfabrikat visst, och typ torkade sojabitar på vissa stora butikskedjor, men det utbud vi har i Sverige på olika roliga och goda produkter saknas fullständigt. Så jag är extra glad över att jag kunde göra detta med så gott resultat. Tack!!

 14. Tack, tack så hemskt mycket för att du lyckades klargöra mitt problem efter otal misslyckade försök. ”Det behöver inte vara kristallklart jävla källvatten!” Nämen tack, jag som stått i TIMMAR och skölj å sköljt och fått en färdig seitan som smakade och kändes som palt. Då kan jag lika gärna äta palt istället tänkte jag, och slutade försöka göra seitan. Nu gjorde jag exakt efter dina mått och beskrivningar och slutade skölja den jävla degen när den vägde 750g 😀 Äntligen fick jag typ mock duck. <3 <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.