Göra seitan från grunden med vanligt jävla vetemjöl

Ja, det går och det blir lite annorlunda än när man gör från glutenmjöl. Tycker jag iaf. Det är dock ett jävla jobb och tar tid. Men det är kul att prova och det blir väldigt gott!

Man börjar med att göra en deg som består av vatten och vetemjöl. Ska du göra detta för första gången så rekommenderar jag att du använder 1,2 kg vetemjöl och 7,5 dl vatten. Använd en stor skål och häll upp mjölet och sen vattnet, stötvis. Ta upp degen på bänk och knåda ordentligt i ca 4 minuter. Du kan eventuellt behöva pudra över lite mer mjöl. Degen ska inte vara kletig.

Nu börjar det jobbiga. Vetemjöl består av stärkelse och gluten. Du vill ha gluten. Därför måste du tvätta bort stärkelsen. Det gör du genom att knåda degen försiktigt i kallt vatten. Ställ skålen i diskhon och ha lite vatten rinnandes vid sidan av degen. Vattnet kommer bli grumligt och vitt av stärkelsen. Knåda försiktigt, häll av vattnet. Upprepa.

Ha tålamod, det tar en jävla tid. Och var försiktig! Det är lätt hänt att degen går sönder och det ramlar av bitar. Den är klar när vattnet inte längre blir vitt och du har en slemmig jävla klump kvar. Räkna med att det tar ca 20-30 min.

Antingen så delar du klumpen i biffar eller i så gör du typ mindre grytbitar.
Låt klumpen/klumparna vila 15 min.

Under tiden kokar du upp en god buljong. Använd vad du vill och gillar men mitt tips är vatten, soja, grönsaksbuljong, ingefära, liquid smoke, paprikapulver, chili, gul lök, vitlök och lagerblad.
Värt att veta är att seitan inte direkt suger åt sig av smakerna, så gör gärna en koncentrerad buljong.

Låt sjuda, inte koka, i ca 1 timme. Eller, det beror helt och hållet på storleken på klumpen. Men runt en timme. Den ska bli fast, men inte hård. Absolut inte lös! Du får ta upp och känna lite med fingrarna för att avgöra.

Låt svalna ordentligt. Tänk på att den kommer blir fastare när den svalnar.

Nu kan du skära tunna skivor och ha på mackan, steka, fritera, vad du vill!

Degen innan tvätt

Degen efter tvätt

Klumpar som vilar

Klumpar som sjudit i buljong

Seitan. Stek i olja och kryddats med lite sirap och chili

10 reaktioner till “Göra seitan från grunden med vanligt jävla vetemjöl”

  1. Hej, jag försökte göra exakt som du beskrev men min klump blev till slut så löjligt liten efter tvätten. Det minskade säkert 90%.
    Kan jag ha gjort något fel eller ska den göra det?

  2. Jag vet faktiskt inte o jag tvättade den för hårt eller ej. Men enligt förslag från er tvättade jag den tills vattnet inte var vitt och mjölkaktigt längre. Gjort som gjort, jag är klokare nästa gång 🙂

  3. Hej,

    I och med att man tvättar bort stärkelse (kolhydrat) och och vill ha kvar gluten (protein) så måste det ju innebära att det blir större andel protein. Hur blir näringsvärdet? Blir den lika proteinrik som seitan gjord direkt på gluten?

    1. Jag tror att du får ett högre proteinvärde på detta sätt. Använder man glutenmjöl så brukar man alltid blanda med bönor eller annat och det har inte i närheten av samma proteinmängd som rent gluten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.