Kinesisk Mat

Här ger jag en kort beskrivning av produkter jag i princip alltid har hemma och som jag tycker att alla som vill prova kinesisk mat bör ha. Eftersom jag är relativ ny inom denna fantastiska matkategori så kommer listan fyllas på allt eftersom.
I Sthlm finns det en butik som heter ”oriental market” vid hötorget där du kan hitta allt här nedan. Bor man inte i Sthlm så kanske man kan kolla på någon lokal asiatisk livs eller beställa online.

Detta måste du ha hemma:

Ljus sojasås – fermenterade sojabönor, världens äldsta smaksättare.

Mörk kinesisk sojasås – mer koncentrerad smak och aningen trögflytande. Ljus och mörk sojasås används ofta tillsammans.

Sichuanpeppar – Torkat bär från Sichuanprovinsen i Kina. Ta några korn och tugga och känn den avdomnade känslan i munnen! Smakar fantastiskt gott! Rosta i en torr panna och kör i mortel innan dom används.

Shaoxing – Kinesisk matlagningsvin. En ordentlig smaksättare! Kryddigt vin som doftar ljuvligt. Inget du dricker från flaskan direkt. Finns inte att köpa på bolaget och får egentligen inte säljas i matbutiker då den är ~14% MEN det är inte ovanligt att den finns i vissa asiatiska livsmedelsbutiker och frågar man snällt (och är över 18 år) så brukar det inte vara några problem.

Chinkiang – Kinesisk svart vinäger.

Sesamolja – stek i neutral rapsolja men smaksätt dina rätter med sesamolja.

Torkad shiitake – förut köpte jag alltid färsk shiitake men undrade varför den smakade så lite. Förmodligen för att den legat i 4 månader i kylen och tappat all smak! I kina torkar man svampen och förväller innan den ska ätas. Då kommer smakerna fram!

Sesamfrön – rosta i en torr pannan innan användning och strössla på allt pga fett gott.

Salladslök – toppa alla dina rätter med den milda och knapriga löken.

Fem kryddor/five spice kryddblandning – en kinesisk blandning av grundsmakerna sött, surt, salt, bittert och umami. Kanel, fänkål, stjärnanis, nejlika och sichuanpeppar. Använd sparsamt i såser, marinader eller bara krydda din tofu med.

Vetenudlar – tillsammans med en god kinesisk sås så är dom beroendeframkallande. Koka några minuter, sila av vatten och skölj hastigt med kallt vatten för att avbryta tillagningen. Värms upp med varm sås.

Glutamat – a.k.a. MSG. Används som bordskrydda i Kina. Ren umamismak som kan användas till mycket. Foliehattar är rädda för den och tror det är ett gift. Vi som tror på vetenskap och forskning njuter av kryddan.

Doubanjiang – Fermenterade bondbönor med chili. Finhacka bönorna innan du använder denna magiska pasta i dina kinesiska såser och grytor.

Ya Cai – Inlagd senapsrot. Ett måste i rätten ”Dan Dan nudlar”. Smakar lite som syrade grönsaker. Finns massvis med varianter. Kolla innehållsförteckning noga, finns även med animalier.

Lao gan ma – kanske världens godastes chilisås! Finns lite olika versioner men min favorit är den med olja, chili, jordnötter, socker, MSG och sichuanpeppar. En klick på tallriken lyfter alla kinesiska rätter.

4 reaktioner till “Kinesisk Mat”

 1. Och till alla er glutenallergiker (även jag) vanlig soyasås är INTE gluten i. Gå inte i fällan. I och med fermenteringen av soyasås så försvinner vetet. F.. N vad fult av företag att sälja Glutenfri soyasås när alla klassiska soyasås är glutenfria!
  Nedan är taget från livsmedelsverkets sida.
  Sojasåser tillverkas genom jäsning/fermentering av sojabönor och rostat vete. Vetet som används kan vara såväl vetekärnor som vetemjöl eller vetekli. Efter jäsningen utvinns själva sojasåsen och olika kryddor tillsätts.

  Klassiska sojasåser
  Livsmedelsverket har analyserat gluten i sojasåser som deklarerat vete. Gluten påvisades inte i de klassiska tunnflytande japanska och kinesiska sojasåserna, t.ex. Kikkoman och Mrs Chengs. Klassisk sojasås borde därför inte utgöra någon risk för glutenintoleranta.

  Andra såser
  Det är dock viktigt att skilja på ”klassiska sojasåser” och andra såser som innehåller soja, men där spannmål kan ha tillsatts vid andra tillfällen än inför fermenteringsprocessen. Dessa kan innehålla gluten och lämpar sig inte för glutenintoleranta.

  Mer information
  Om du är intresserad av glutenhalten i en särskild produkt kan du alltid vända dig till företaget för att höra om de utfört glutenanalys på sina produkter.

 2. Shaoxing – det kinesiska risvinet – är något som man mycket väl kan dricka direkt ur flaskan. Precis som japansk sake som både används som måltidsdryck och som matlagningsvin. Jag, som bott i Japan större delen av de sista 37 åren, äter ganska ofta på kinakrog (vi har massor), oftast sådana som drivs av kineser, och flaskorna med Raochu eller Shokoshu, som det heter på japanska, syns på många bord.
  Sedan är det säkert så att det finns specifika varianter som är enbart ämnade som matlagningsvin, precis som vi har matlagnings-sake i Japan, men den flaska du har på bilden är fullt drickbar (om man gillar smaken, förstås).

  1. Åh coolt! Jag tror den funkar men den är ca dubbelt så dyr som den jag brukar köpa på lokala asiatiska livsen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.