1,2 kg veganskt kycklingkött

Visst är det kul med ett provocerande namn på receptet? Alltid kul att irritera någon. Förresten så blir det inte exakt 1,2 kg utan 1181g för att vara exakt men hur jävla kul hade det varit? Jag har ju en del recept sen tidigare som också ger ett trådigt kycklingkött men det här är lite enklare och ger mer färdig produkt. När man ändå håller på så kan man lika gärna göra mycket eftersom seitan funkar så bra att frysa. Den här seitanen blir fan orimligt bra. Jag tycker den är betydligt bättre än andra kycklingsubstitut som finns att köpa och som ofta är ganska dyra. Prova och säg gärna vad du tycker!

Detta recept kräver att du har
En matvåg
En måttsats
En matberedare
Nåt sätt att ånga, t.ex kastrull-durkslag-lock eller bambuångare eller riskokare eller insats till kastrull.

För att lyckas med receptet så FÖLJ RECEPTET. Ögonmåtta inte, slarva inte, läs igenom noga, förbered och använd dom ingredienser som står.

Är du inte bekant med seitan så har jag skrivit en FAQ här.

Ingredienser

 • 300g extra hård tofu som snabbpressas
 • 40g vit miso
 • 2 tsk salt
 • 2 msk lökpulver
 • 2 msk vitlökspulver
 • 2 msk vegansk kycklingbuljongpulver*
 • 2 msk olja
 • 5 dl vatten
 • 400g glutenpulver

Gör så här

 1. Mixa allt utom glutenpulver till en helt slät kräm.
 2. Väg upp gluten i en stor skål och häll över smeten. Använd en slickepott för att få ut allt ur behållaren. Blanda i skålen tills du har en deg.
 3. Dela degen på två och kör varje deg i en matberedare med degblad. Beroende på vilken maskin du har så tar det olika tid. För mig tog det ca 3-4 min innan den var klar. Degen är klar när den är klibbig och elastisk. Du ska försiktigt kunna dra ut den nån meter utan att den går av.
 4. Upprepa samma procedur med den andra degen.
 5. Dela degarna så att du har fyra degklumpar. Rulla ut korvar som du vrider och snurrar ihop två och två. Se hur jag menar i denna film.
 6. Lägg ut ett ark extra starkt aluminiumfolie och ett ark bakplåtspapper ovan på det. Lägg en av degarna, nu formad som en liten limpa, och rulla in den tajt. Vik in sidorna och var försiktigt så att det inte går hål nånstans! Förstärk med ett ark folie till.
 7. Upprepa med den andra degen.
 8. Ånga båda paketen samtidigt i 50 min.
 9. Fyll på vatten, låt koka upp och ånga sedan i 50 min till.
 10. Se här hur jag ångar.
 11. Ta av från plattan och låt svalna ca 1-2 timmar.
 12. Avlägsna folie och bakplåtspapper. Använd dina händer och slit isär seitanen i vackra trådiga remsor. Gör en enkel marinad och låt dom gärna marineras ett dygn innan du steker på dom.

* Finns ofta att köpa i asiatiska livs men också online om du söker på ”totole kycklingbuljong”. Jag rekommenderar den starkt och använder den till mycket!

23 reaktioner till “1,2 kg veganskt kycklingkött”

 1. Hej Elias,
  Har precis gjort kycklingköttetoch det blev helt fantastiskt. Det jag tänkte fråga är vilken matberedare du tycker man ska använda. Bara vilken som helst som har degblad? Jag har ingen sådan men tänkte köpa- jag slogs ordentligt med min hushållsassistent; tryckte upp den mot en vägg och tvingade den att knåda degen. Degen blev inte alls så fin som din ser ut på bilderna, men det funkade. Vill dock gärna göra detta recept regelbundet och då är inte brottningsmatch en option känner jag.
  Hälsningar/Lilian

  1. Hej! Va kul att det blev bra 🙂 jag har en Magimix cl 5200 XL. Den funkar väldigt bra även om det säkert finns bättre maskiner för just seitan. Det som krävs är ju en stark motor och gärna stor behållare. Nackdelen med min är att det bara finns en hastighet, man kan inte reglera snabbare eller långsammare. Men den är stark som satan 🙂
   Jag har gjort flera ton seitan i den 🙂

 2. Hej!
  Först och främst: fantastisk konsistens, otroligt kycklinglik!
  Vi använde en annan vegetarisk kycklingbuljong än den du har, Dek Som Boon’s, och den kanske är saltare än den du använder? Den färdiga ”kycklingen” blev ganska salt, nämligen. Detta kan ju vara ett problem om man t ex ska laga något som kräver soja.
  Så jag undrar:
  Går det att hoppa över eller minska på saltet i receptet? Eller måste det vara med pga bindning eller konsistens? Eller jämnat det ut sig pga buljongen, om du fattar vad jag menar.

  Mvh Jonas

  1. Hej! Kul att det gick bra 🙂
   Ja, det är helt okej att minska mängden salt, kommer inte påverka konsistens.

 3. Hej. Blev jättebra! Vilken ”enkel marinad” skulle du vilja ge mej tips på?
  Hälsningar Brita

 4. Om man inte har degblad, skulle man kunna använda vanliga skärblad eller ska jag satsa på degkrokar och köra längre bara?

   1. Tack.
    Degen blev blank och elastisk. Däremot var den degig och blöt efter ångning. Fick köra en extra omgång 50 min och sen 20 min i ugnen. Efter det kändes den nästan klar. Nånting gick uppenbarligen snett med ångningen. Hur ska konsistensen vara på den färdiga klumpen när man ska dra isär den?
    Mvh Andreas

    1. Den ska vara hyfsat fast, absolut inte degig. Hade du tätt så att ångan inte åkte ut? Hade du tillräckligt varmt? Jag brukar ånga på läge 7 av 9 på min spis. Mvh Elias

     1. Förmodligen var det inte tätt nog. Kommer göra ett nytt försök så fort jag hinner.

 5. Ska paketen vara kvar i durkslag/kastrull medan de svalnar i 1-2 tim? Jag kan ha gjort fel här.
  Mvh Andreas

 6. Gjort denna ett par gånger nu, men jag har några frågor

  När du skriver ”olja” vad är det för typ av olja? jag har kört rapsolja. för att hålla det neutralt i smak.

  när man blandar ingredienserna innan veteglutenet så blir det inte slät smet hur mycket jag än vispar, det blir okej ändå. men ska jag använda en blender? tofu kan du inte vispa bara smula i mindre bitar

 7. Har gjort denna ett par gånger nu och första gången blev den magiskt bra. Andra gången bra men lite gummiaktig. Inte lika bra ”stuns” eller lika fast . Någon som vet vad det kan bero på? Har jag knådat för mycket, eller för lite?

 8. Hej!

  Jag hade bara tänkt fråga om vikten på tofun är efter press eller om det är 300g som sedan pressas?

  Sedan funderar jag på vilket märke på tofu du använder. Jag upplever att fastheten varierar jättemycket märken emellan. Funkar fast eller måste man hitta en som heter extra fast? (Jo, jag vet att du har skrivit att man ska använda det som står, men jag hittar ingen extra fast tofu någonstans i min lilla by)

  Tack på förhand!

   1. Jag kan nog med gott samvete säga att denna är fool-proof. Exakt allt gick fel då matberedaren gick sönder halvvägs och vi testade både degkrok och för hand efter det. Vi hade exakt noll hopp då degen inte ens höll ihop för att rulla till korvar och ändå blev det FÖRBANNAT bra. Ska absolut testas igen fast med fungerande matberedare 😎 tusen tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.