FAQ SEITAN

Vad är seitan? 
Ett köttsubstitut som görs av vetegluten.

Är det vanligt vetemjöl? 
Nej, det är proteindelen (gluten) av vetemjöl.

Kan man göra det från grunden på vanligt vetemjöl? 
Ja, men då måste du tvätta ur stärkelsen. Det är ett ganska krävande jobb som tar tid men det blir väldigt gott. Sök på ”seitan från grunden” på bloggen så har jag instruktioner på hur du ska göra.

Vart kommer det ifrån? 
Den informationen jag funnit säger att glutenkött funnit i tusentals år i Kina och att det var/är vanligt bland buddistiska munkar som inte äter animaliskt kött. Ordet ”seitan” myntades på 60-talet av en japansk herre.

Vart köper jag glutenmjöl?
Seitanfoods.com, veganlife.se, apotea.se, i vegobutiker eller så kan man fråga på bagerier om man får köpa av dom (bagerier har oftast glutenmjöl som dom använder i bröd).

Är det dyrt?
Nej, tvärtom! Gör du egen seitan med glutenmjöl så är det garanterat det billigaste köttsubstitutet. Sen kan priserna variera beroende på vart du köper gluten ifrån.

Är det svårt att göra seitan?
Nej, men är man inte van så var noggran och följ recept noga. Ögonmåtta är inte att rekommendera. Att göra seitan är lite som att baka. Proportionera mellan vätska och gluten samt tid i ugn mm är viktigt för att konsistensen ska bli bra.

Tar det lång tid att göra? 
Nej, det är ganska lite arbete men seitan blir oftast bäst av att få vila ett halvt dygn i kylskåp innan man ska äta. Dvs vill du äta seitankebab på fredagkväll så gör kebaben på torsdagkväll.

Smakar det som kött? 
En del recept kan vara ganska likt kött vad gäller konsistens medan andra inte alls är det. Personligen ser jag på seitan som på tofu. Det är inte sak men kan användas på samma sätt. Det är väldigt gott och har en trevlig konsistens med tuggmotstånd som är långt ifrån grönsaksbiffar mm.

Är det inte farligt att äta gluten?
Nej, såvida du inte har celiaki så kan du äta och vara glad. Experter är överens om att seitan är en bra proteinkälla (ca 25 gram per 100 gram) för vegetarianer och veganer. ”Glutenfritt” är en tramsig jävla hälsotrend skapad av foliehattar online som rökt för mycket gräs och hängt för mycket på David Wolfes pseudovetenskapblogg.

En kommentar till “FAQ SEITAN”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.