Syntetisk kyckling

För några år sen upptäckte jag ett recept från ”the gentle chef” där man knådar skiten ut sin deg med maskin och sen bakar den i ugn. Resultatet blir en väldigt trådig seitan likt kyckling i konsistens. Nåt år senare kom ett recept upp på en blogg som visar att det funkar lika bra med kikärtor istället för tofu som i orginalreceptet. I det receptet så används det istället en tryckkokare för tillagning. En köksmaskin som hela 0,000001% av alla människor äger.
Jag har provat båda recepten och visst, dom är bra men helt ärligt så är dom aningen otydliga, onödigt krångliga och resultatet smakar inte överdrivet mycket heller.
Så! Jag har såklart tagit fram ett eget recept som är mycket bättre! Iaf i min mening. Både smak och konsistens är fan helt .. ja, prova själv så får du se.
Ska tillägga att det är Malin Engström som kommit på tekniken med att snurra, vrida och göra knutar på seitan för extra trådighet. Hon är galet grym på seitan, kolla in hennes blogg här

Detta recept kräver att du har
• En matvåg
• En måttsats
• En matberedare
• Nåt sätt att ånga, t.ex kastrull-durkslag-lock eller bambuångare eller riskokare eller insats till kastrull.

För att lyckas med receptet så FÖLJ RECEPTET. Ögonmåtta inte, slarva inte, läs igenom noga, förbered och använd dom ingredienser som står.

Är du inte bekant med seitan så har jag skrivit en FAQ här

Ingredienser

DET BLÖTA
• 180g hård tofu, snabbpressad
• 50g miso
• 20g näringsjäst
• 10g senap
• 1 msk lökpulver
• 1 msk vitlökspulver
• 1 tsk MSG
• 1 tsk socker
• 1 tsk vitpeppar
• 1 tsk örtsalt
• 2 tsk vitvinsvinäger
• 2 msk olja
• 3 dl vatten

DET TORRA
• 285g glutenpulver

Gör så här

 1. Mixa den blöta blandningen tills det är en helt slät kräm.
 2. Väg upp gluten i en stor skål och häll över det blöta. Använd en slickepott för att få ut allt ur behållaren. Blanda i skålen tills du har en deg.
 3. Dela degen på två och kör i omgångar i en matberedare med degblad. Beroende på vilken maskin du har så tar det olika tid. Jag brukar köra 3 min, byta deg, köra 3 min och sen köra 3 min igen, totalt 6 min på vardera deg. Degen är klar när den är varm, klibbig och väldigt stretchig. Du ska försiktigt kunna dra ut den nån meter utan att den går av.
 4. När både degarna är klara så forma degen till två avlånga korvar och lägg dom i en fläta. Vik ihop flätan två gånger. Upprepa en samma procedur med den andra degen. Detta gör att du får fibrer och trådighet i köttet när den är klar.
 5. Lägg ut ett ark extra starkt aluminiumfolie och ett ark bakplåtspapper ovan på det.
 6. Lägg en av degarna, nu formad som en liten limpa, och vik in den tajt. Vik in sidorna försiktigt men lämna lite utrymme på vardera sida. Var försiktigt så att det inte går hål nånstans! Upprepa med den andra degen.
 7. Ånga båda paketen samtidigt i 90 min. Kontrollera vattennivån efter 45 min.
 8. Låt svalna ca 2 timmar.
 9. Avlägsna folie och bakplåtspapper. Använd dina händer och slit isär seitanen i vackra trådiga remsor. Smaka en bit och säg för fan inte att du inte är djupt imponerad!? Är du inte det så har du inte följt receptet och får skylla sig själv.
  Hoppas du har lärt dig en läxa.
  Nej, jag skoja bara.
 10. Gör en enkel marinad och låt dom gärna marineras ett dygn innan du steker på dom.

Enkel Marinad
• 4 msk olja
• 4 msk ljus sojasås
• 2 msk vin (eventuellt)
• 2 tsk vitvinsvinäger
• 2 tsk socker
• 0,5 tsk MSG

45 reaktioner till “Syntetisk kyckling”

 1. Försöker detta nu men får inte degen lika blank och flexibel som på bilderna. Är det mest troligt för lite vätska eller för lite knådning det beror på? Har knådat länge i maskinen, men den tar inte så bra märker jag.

  1. Ja, troligtvis så måste du knåda längre. Kör max hastighet länge så kommer den bli stretchig!

  2. Om du följ receptet så är det säkert knådning det beror på. Fortsätt köra längre bara. För eller senare så kommer den bli stretchig. Fullt ös!

 2. Håller med föregående kommenterare. Måste vara nåt fel på proportionerna i receptet, min blir en knölig fast seitandeg trots 25 min knådade (and counting) i kitchenaiden…. kan inte se hur den skulle kunna förvandlas till en stretchig lös smidig sak med mer knådning, det känns som att glutentrådarna redan har gått av.

  1. Garanterat inget fel i proportionerna! Har gjort receptet massvis med gånger. Är du 100% säker på att du inte missar nåt? Jag körde med en likande maskin nyligen och fick köra på högsta hastighet ganska länge innan degen blev som den ska bli. Prova det?

  2. Receptet är 100% korrekt. Mina 2 första försök resulterade oxå i lite torr, knölig inte så stretchig deg men med lite vilja kunde jag hjälpligt fläta och knyta och det blev men helt OK trådig produkt. Sedan dess har jag skapat helt magisk ”syntetisk kyckling” Skillnad? 1) Köpte nytt glutenmjöl 2) knådade ”skiten” ur degen med flatblandaren (dvs inte degkroken även om Kitrchen Aid inte rek flatblandaren till denna typ av deg…)), fick kyla min Kitchen Aid mellan varven men 5*3 min på 3-4 hastighet/deg gjorde susen. Tror inte att det bara var knådningen som gjorde skillnaden tror oxå att det kan vara skillnad på kvalitet på mjölet… Oavsett är jag numera en master på detta 🙂 Lite imponerad av mig själv faktiskt <3

 3. Fantstiskt recept!!!! Inget fel i proportionerna utan funkar skitbra. Knådade min 9 min i kitchen aiden på hög hastighet och fick en blank smidig deg som stretchades ut en meter. Nu marineras den och imorgon ska den pullas tror jag och på måndag ner i en ceasar??
  Tusen taxar!!!

 4. Degblad? Är det kroken till Kitchen Aid eller något annat verktyg? Lyckades inte få min slät heller, tänkte testa igen.

  1. Googla dagblad matberedare. Sån variant har jag. Kör man med en krok så lär man behöva köra mycket längre tid tror jag

 5. Kan också intyga att receptet och måtten är perfekta. Glöm mer vätska. Antingen har ni måttat fel eller så har ni för dålig maskin alternativt dåligt gluten?? Jag måttade exakt efter receptet och degen blev helt perfekt, otroligt slät och elastisk. Efter redan 3 minuter. Jag köpte en billig matberedare enkom för att knåda gluten så jag är nöjd! Tipsar om obh double force, strax över tusenlappen och gör jobbet galant.

  Nu håller paketen på ångas! ?

 6. Finns det något alternativ till att använda aluminiumfolie? Även om det är bakplåtspapper emellan så är jag osäker på om aluminium löses ut i maten, så funderar på om det går att skippa det?

  1. Nej, jag vet inte vilket material det skulle vara. Tvivlar starkt på att något ohälsosamt tränger in i maten. Har du läst nånstans att det kan ske?

   1. Ja, finns flera studier som visar på att upphettning av folie släpper ifrån sig stora mängder aluminium, som ligger långt över gränsvärdena. Sen vet jag inte om det kanske hjälper att bara bakplåtspappret har kontakt med maten som i detta fall, men vill ej gambla ?

 7. It worked! I had great fun with the dough as the braiding and the stretchiness of the dough reminded me of the technique used to make Japanese noodles. 😛

  I just had to cook it for longer, for some reason (twice as long).

  All shredded and currently marinating, prior to being portioned and frozen.

  Next: your seitan ribs with jackfruit!

  Thank you!

 8. Grymt recept! Ser sjukt amazing ut. Jag kommer testa snart och undrar om du har något sätt att räkna ut hur mycket protein/kolhydrater/fett det är i en sån där rackare, eller om du vet hur det ligger till i just det här receptet?
  Jag tänkte försöka göra receptet och ge bort till någon som äter kyckling och då vill jag kunna säga att det är typ samma mängd protein och så! Lite siffror!
  Tusen tack för recepten! Du gör hela planeten till en bättre plats!
  /Jonas

  1. När jag gjorde receptet (blev strax över 800g färdig k*ckling) och la in i Lifesum så landade det på ca
   100g: 229kcal, 32g protein, 9.2g kolhydrater, 6.3g fett!
   Hoppas det kan hjälpa!

 9. Har inte testat det här receptet än, men andra som varit grymt bra, så tack för det!

  Är mycket sugen på att testa det här receptet för att göra revbensspjäll till jul av. Dock funderar jag på kryddningen, men vill ju kanske ha nåt lite ”mörkare” har du nåt bra tips för att få till det?

  1. Hej och va kul att du gillar mina recept! 🙂 Ja, den här kryddningen är ju ganska mild och smakar ju inte överdrivet mycket. Jag har en plan på att göra ett recept på revbenspjäll men det är inte klart än. Kolla in ”gaz oakley ribs” på youtube så får du inspo!

  1. Ja det går men jag vet hur du ska använda. Du kan ju freestylea? Degen ska vara varm, klibbig och elastisk när den är klar

 10. Kan man skippa MSG? Är inte så ”förtjust” i glutamat. Tänker att det är där för smaken, inte konsistensen? Gjorde din julskinka utan MSG och den blev 🌟🌟🌟🌟🌟

   1. Intresssant, jag har gjort detta recept flera ggr och har upplevt samma sak som flera i kommentarerna ovan. Torr, inte så blöt o strechig deg. Dock Igår gjorde jag ett nytt försök och använde en ny batch av vetegluten (frHappy Vegan). Enda skillnaden jämfört med tidigare försök är att jag inte gav upp förrän degen blev smidig och glansig. Degen blev inte som din på bilderna men inte långt därifrån 🙂 Nu återstår att se om en parameter var att det vetegluten jag använt tidigare (oxå inhandlat hos HappyVegan) var av sämre kvalitet lr om jag knådat för dåligt… Jag skall göra en ny batch imorgon. Jag har en KitchenAid och började att bearbeta degen med det som kallas flatblandare men när degen blev svårare att bearbeta så bytte jag till degkroken. Jag skulle uppskatta en bild på det du kallar degblad, har sökt på det men blev inte klokare… Jag delade degen i två och tror att jag körde 20-25 min per styck innan jag gav upp. Grillade seitanspett idag och det blev sjuuuukt gott.

    1. Ja, tyvärr så är det garanterat era maskiner som inte knådar på samma sätt som min. En kitchenaid är ju en köksmaskin som knådar med en klassisk degkrok som mer eller mindre vispar runt degen i en behållare. Det går att använda en sån maskin men det tar sjukt lång tid. Jag har en magimix matberedare med tillhörande degblad som slår och snurrar runt degen i skålen. Med den kan man få en elastisk deg på några minuter, den är sjukt stark. Alla maskiner fungerar på olika sätt men är gillar man seitan och framförallt trådig seitan så är en stark matberedare en bra investering 🙂 Ett annat sätt att få trådig seitan är ju att låta degen vila typ 12 timmar. Kolla min ”seitan från grunden på vanligt jävla vetemjöl” och alternativ 3. Det funkar också!
     Hoppas du hittar ett sätt som funkar för dig, Mvh Elias

     1. Nu har jag provat många varianter och inte blir min deg som din men…!!! Produkten jag får är ändå sjuuuukt bra och god så jag får finna mig iatt så här blir det för mig 🙂 Min seitan ser ut som din slutprodukt och blir magiskt bra när man använder den i indisk mat, fajitas, fried rice mm. Tack för bra kryddning, jag skippar sockret då jag tycker att slitandet varit lite sött. Whoop whoop

 11. Finns ingen ”kyckling” att köpa som är lika gott som detta. Gör ofta dubbel batch. <3

  Är detta en vidareutveckling av ”veganska kycklingklubbor”? Tycker att smaken är väldigt lika, men att detta recept är något vassare. Har du testat att göra klubbor av detta också?

  1. Tack! Ja precis! Jag har försökt och lyckats men inte antecknat allt… har på min to-do-list att göra ett enklare recept för just kycklingklubbor

 12. Har precis köpt vetegluten och tänkt testa detta recept. Är inte särskilt förtjust i miso eller bjäst. Kan man byta detta mot något annat?

  1. Nej. Men du kommer inte känna smaken av det ändå. Rekommendera dig receptet ”1,2 kg veganskt kycklingkött”. När du ändå håller på så får du mer och det funkar bra att frysa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.