FAQ SEITAN

Vad är seitan? 
Ett köttsubstitut som görs huvudsakligen av vetegluten.

Är det vanligt vetemjöl? 
Nej, det är proteindelen (gluten) av vetemjöl.

Kan man göra det från grunden på vanligt vetemjöl? 
Ja, men då måste du tvätta ur stärkelsen. Det är ett ganska krävande jobb som tar tid men det blir väldigt gott. Här finner du instruktioner

Vart kommer det ifrån? 
Den informationen jag funnit säger att glutenkött funnit i tusentals år i Kina och att det var vanligt bland buddistiska munkar som inte åt animaliskt kött. Ordet ”seitan” myntades på 60-talet av en japansk herre.

Vart köper jag glutenmjöl?
I vegobutiker eller online. Kallas glutenpulver, seitanpulver och glutenmjöl. Man kan ibland köpa av bagerier men det är inget jag rekommenderar. Jag har handlat på ett bageri och det glutenmjölet var sämst, troligen pga att det passerat bäst före men det framkom inte.

Är det dyrt?
Nej, tvärtom! Gör du egen seitan med glutenmjöl så är det garanterat det billigaste köttsubstitutet. Sen kan priserna variera beroende på vart du köper gluten ifrån.

Är det svårt att göra seitan?
Nej, men är man inte van så var noggran och följ recept noga. Ögonmåtta är inte att rekommendera. Att göra seitan är lite som att baka. Proportionera mellan vätska och gluten samt tid i ugn mm är viktigt för att konsistensen ska bli bra.

Tar det lång tid att göra? 
Nej, det är ganska lite arbete men seitan blir oftast bäst av att få vila minst ett halvt dygn i kylskåp innan man ska äta. Dvs vill du äta seitankebab på fredagkväll så gör kebaben på torsdagkväll.

Smakar det som kött? 
En del recept kan vara ganska likt kött vad gäller konsistens medan andra inte alls är det. Personligen ser jag på seitan som på tofu. Det är inte samma sak men kan användas på samma sätt. Det är väldigt gott och har en trevlig konsistens med tuggmotstånd som är långt ifrån t.ex. grönsaksbiffar.

Är det inte farligt att äta gluten?
Nej, såvida du inte har celiaki så kan du äta och vara glad. Experter är överens om att seitan är en bra proteinkälla (ca 25 gram per 100 gram) för vegetarianer och veganer. ”Glutenfritt” är en tramsig jävla hälsotrend skapad av foliehattar online som rökt för mycket gräs och hängt för mycket på David Wolfes pseudovetenskapblogg.

Hur länge håller det i kylen? 
Det beror lite på men ca 1-2 veckor skulle jag säga.

Går det att frysa seitan? 
Det går asbra! Tina långsamt i kylskåp sen när det ska ätas.

27 reaktioner till “FAQ SEITAN”

 1. Jag tror att du missat ett ord i följande stycke:

  ”Personligen ser jag på seitan som på tofu. Det är inte sak men kan användas på samma sätt.”

  Jag tror att det ska stå att tofu inte är ”samma” sak. 🙂

  Sedan hade det varit fint om du ville lägga in länk här ovan till hur man gör seitan från grunden i stället för att man ska söka själv. Men det är mest för att göra det bekvämt för dina läsare. Tack för infon! Keep up the good work! 🙂

 2. hej,
  Jag har gjort seitanbröst. Den ser bra ut men jag tycker att konsistensen är lite gummiaktigt. Första gången jag har lagat seitan så vet ej om det ska vara så eller om jag gjort fel. 🙂
  Har följt recepten dock ej tagit MSG då den inte fanns i butiken.

  Tack
  Annette

  1. Hej! Nej, tyvärr så har nåt gått snett då. Skulle tro att temperaturen varit för hög när dom sjudit? Använd gärna en mattermometer och ligga på 95 grader när dom sjuder

 3. Skulle just beställa från happyfoodstore, där jag tidigare handlat förpackningar om 2 kg för braiga priset 99:-, men de har slutat sälja. Samma produkt till samma pris finns på Seitanfoods, men ägaren där verkar ha kvaddat företaget rejält. Var handlar du?

  1. Ja du, jag vet inte än. Sist köpte jag på butiken goodstore i Sthlm men jag skulle vilja beställa 2 kg påsar och ett helt gäng på en gång..

   1. På happyvegan.se har dom 2 kg för 65:-/kg. Dock slut på lager nu. Det skulle vara skönt med en pålitlig källa med bra pris. När börjar du sälja det? 🙂

    1. I wish! Skulle också vilja ha en pålitlig bra glutenkran. Tidigare köpte jag på en butik i närheten av mitt jobb. Sån jävla lyx!

 4. Måste testa att göra seitan. Är det glutenmjöl jag ska köpa om jag ska slippa ”tvätta” degen själv? Är vetegluten och glutenmjöl samma sak?

 5. ””Glutenfritt” är en tramsig jävla hälsotrend skapad av foliehattar online som rökt för mycket gräs och hängt för mycket på David Wolfes pseudovetenskapblogg.”

  Kanske värt att samla lite fakta och framstå lite mer nyanserad?!
  https://stigbengmark.com/alla-gor-klokt-i-att-utesluta-gluten/

  Eller har du också forskning att luta dig mot? Och i så fall var finns källhänvisning?

  ”Experter är överens om att seitan är en bra proteinkälla (ca 25 gram per 100 gram) för vegetarianer och veganer. ”

  1. Hej!
   Har läst flera av dina recept med seitan och ser fram emot att prova själv. Dock är jag allergisk mot baljväxter och därmed både kikärtsmjöl och miss. Har du erfarenhet av att ersätta dessa två med något annat som kan fungera ungefär lika bra? Något annat mjöl (vetemjöl?) och kanske någon buljong ?
   Recepten som har tofu i är det kanske svårt att ersätta med något annat men kanske går det att hoppa över helt?

   Vänliga hälsningar och tack för en fantastisk sida!
   Emma

   1. Hej! Ja, det går absolut! Jag har använt linser, majs och ja, massvis med olika saker. Det kan fungera att använda färsk lök och vitlök och tomater som du mixar. Gluten behöver ofta, inte alltid, något att blandas med för att konsistensen ska bli bra. Korvar som du kör i folie i ugn blir bra utan att blanda med tofu och liknande. Du får prova dig fram! Glöm inte att väga och anteckna 🙂

 6. Hej!
  I receptet på syntetisk kyckling läste jag att du kör degen i matberedare med degblad.
  Brukar du blanda de flesta andra recept för hand, med degblad eller degkrok? Vad tycker du har fungerat bäst?
  Eller varierar du utifrån vad du lagar för något och vilken struktur du vill uppnå?
  (Funderar på att införskaffa en matberedare så småningom och tittar på olika olika varianter och tänker att det kan vara nice om den kan hjälpa till med seitan också om det ger bra resultat).

  // Emma

  1. Jag knådar alltid med degblad i min matberedare, förutom när jag knådar för hand, det beror på vad jag ska göra. En riktigt bra matberedare är en bra investering om man gillar att göra seitan.

 7. Om jag behöver ha seitanen i kylen i några dagar, är det bäst att bara lämna den i marinaden eller steka nu och sedan spara i kylen? Och hur skulle det bli om jag använder fullkornsmjöl? Precis gjort min första seitan igår (tvättad av vanligt mjöl), väldigt nöjd! Ditt recept har nått till Mount Hagen, Papua Nya Guinea 😉

  1. Hej och va roligt! 🙂 Seitan håller utan problem 7 dagar i kylskåp. Det går bra att frysa den också. Jag vet inte hur det funkar med fulllornsmjöl

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.