Blodpudding 2021

Jag gjorde ett recept på blodpudding för ca 4 år sen som jag var väldigt nöjd med men mycket har ju hänt sen dess. Receptet är uppdaterat och mycket enklare och godare. Prova själv så får du se!

Ingredienser

• 100g vita bönor
• 20g tomatpuré
• 15g sirap
• 1 msk lökpulver
• 1 msk torkad mejram
• 2 tsk rött jäst ris (alt. rödbetspulver, alt. uteslut)
• 1 tsk kryddpepparkorn (som du stöter)
• 1 tsk salt
• 1 tsk peppar
• 0,5 tsk ingefärspulver
• 0,5 tsk mald nejlika
• 1 msk olja
• 2 msk mörk sojasås
• 2 msk vegansk blutsaft eller järnsaft
• 3 dl vatten

• 270g glutenpulver

Gör så här

 1. Lägg allt utom glutenpulver i en hög behållare och mixa helt slätt.
 2. Väg upp glutenpulver i en stor skål och häll i smeten. Blanda väl.
 3. Ta upp degen på bänk och knåda i 1 min.
 4. Forma till en korv och rulla i ett lager bakplåtspapper och ett lager extra starkt aluminiumfolie. Vik in sidorna.
 5. Ånga i 40 min.
 6. Fyll på vatten, låt det koka upp och vänd på korven.
 7. Ånga i 40 min till.
 8. Låt svalna nån timme.
 9. Låt ligga minst 12 timmar i kylskåp, fortfarande insluten i folie.
 10. Skär skivor och stek i rikligt med olja och margarin.

Förvara korven i kyl. Den går bra att frysa. Den håller minst 7 dagar i kylskåp. Rött jäst ris köper man i asiatiska livs, det är fermenterat ris.

13 reaktioner till “Blodpudding 2021”

  1. Kolla in seitanskinka 4.0 på min youtube, eller här, där visar jag och beskriver

  1. Hej! Nej, rött jäst ris är en unik produkt som används för att färga mat. Du kan utesluta eller använda rödbetspulver

 1. Har lite funderar kring om man vill tvätta mjöl istället för att ha glutenpulver. Blir ju ändå rätt mycket knådande, hur hade du gjort? Om det ens är möjligt.

  1. Just sån här typ av seitan där det ska vara mycket smak i köttet så upplever iaf jag att det är svårt med att få inte kryddorna. Man kan ju tvätta fram gluten och sen köra i matberedare med kryddorna men då måste man nog experimentera fram ett recept

 2. Hej! Tillför järnsaften smak till blodpuddingen eller är det för att efterlikna ”näringsvärdet”?

  1. Både och men jag har inte provat utan så jag vet inte hur mycket smak den egentligen ger. Tror det blir gott utan också 🙂

   1. Tack för ett snabbt svar! Jag har ytterligare en liten fråga. I just detta receptet är det väldigt lite knådning. Beror det på att man inte vill att degen ska bli så ”seg” och lika fast som exempelvis seitankyckling utan mer åt det möra och ”ömtåliga” hållet (så som blodpudding kan vara)?

     1. Hej igen! Nu har jag (äntligen) provlagat blodpuddingen och jag måste bara säga att det blev riktigt, riktigt gott. Jag var lite tveksam kring smaken och om den skulle efterlikna blodpudding, men det påminde förvånansvärt mycket om originalet (eller ja, så vitt jag kan komma ihåg att blodpudding smakar :)) och det gick hem hos både mamma och (särskilt) pappa. Det var dessutom första gången jag gav mig på att laga seitan och det blir definitivt inte den sista. Tack för ett grymt recept! ;D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.