Fem liter sojamjölk

Om man ska ta sig tid att göra egen sojamjölk så gör mycket på en gång. Tycker jag iaf. Det här kräver ju att man har en tioliters kastrull. Har man inte det så rekommenderar jag att man antingen gör tre liter eller köper/lånar en tioliters kastrull.

Hur som helst, du behöver:

 • En tioliters kastrull
 • En stor mixer, stavmixer eller kvarn
 • Ett durkslag
 • En stor silduk
 • En slickepott (alt. träslev)
 • 500 gram torkade sojabönor
 • 5 msk socker (eller mindre)
 • En stor skål/fler kastruller
 • 5 liter vatten

Det brukar finnas sildukar att köpa på stora matbutiker, men det är mycket bättre att åka till en tygbutik och köpa på meter. Jag betalade 79 kr för en bit som var ca 1×1,5 m och den kan man använda massvis med gånger. Dessutom är det mycket bättre kvalitet än dom i matbutikerna.

Har du inte en stor mixer så var beredd på att köra flera omgångar. Ska du använda stavmixer så får du också köra i flera omgångar.

Sojabönor kan man handla i stora matbutiker eller i dom asiatiska butikerna. Jag köpte ett kilo för ca 30 kr. Det blir ca 3 kr/litern när man gör själv alltså. Dessutom får du en jävla massa okara (fibrerna/pulpan som blir över efter filtreringen). Den kan du använda till gröt, biffar, plättar, kakor, seitan, tempe mm. Det lönar sig att göra egen mjölk kan man säga.

Angånde socker. Många människor blir livrädda av att det är socker i. Tillhör du dom så minska mängden eller strunta i sockret. Jag tycker att osötad sojamjölk smakar illa, därför använder jag socker.

Jag har inte provat att frysa in själv men enligt internetet så går det finfint. Tänk bara på att inte frysa in glasflaskor då mjölken expanderar en aning.

Nu kör vi!

Man börjar med att blötlägga 5 dl bönor i en stor skål med vatten. Det ska vara mycket vatten. Bönorna kommer dubbla i storlek. Låt dom stå i rumstemperatur minst 8 timmar. Rimligtvis blötlägger du under natten och fixar mjölken på morgonen.

Skölj bönorna väl och häll sedan över hälften av dom i en stor mixer. Koka upp 1,2l vatten. Häll i 6 dl i mixern.

Mixa bönorna väl till en jämn smet och häll upp i en skål.

Upprepa proceduren med resten av bönorna och det varm vattnet. Häll i skålen.

Koka upp 3,8l vatten. När vattnet kokar så häller du i bönsmeten.

Sätt på locket igen och vänta på att det blir ordentligt varmt igen. Men var på din vakt, det kokar lätt över! Rör ofta. Gärna med en slickepott från botten av kastrullen.

När det väl kokar så sätt timern på 17 minuter. Det behöver inte stormkoka men det ska koka hela tiden. Häll i 5 msk socker.

Förbered kastruller/skålar med durkslag och silduk på detta vis.

Häll försiktigt över mjölken. När det börjar bli fullt i en skål så bär över till nästa.

Så här ser alltså okaran ut när den är opressad.

Men nu jävlar ska vi pressa den.

Lägg över ytligare en skål och lägg din vikt på den.

Upprepa ett par gånger och vänd på silduken också.

Nu ska mjölken svalna. Medan den gör det så lägg över en tung mortel eller annat i skålen för att pressa okaran ytligare.

Om/när det bildas ett skin på toppen av mjölken så lyft bort det och släng. Det är ej gott.

Tappa upp mjölken och förvara i kylskåp. Jag vet inte exakt hur länge den håller men jag luktar och smakar försiktigt efter fem dagar. Luktar och smakar den illa så har den troligtvis blivit gammal.

10 reaktioner till “Fem liter sojamjölk”

 1. Skinnet som blir kan man torka och använda i matlagningen. Det säljs i asiatiska butiker. Kommer dock inte ihåg vad det heter.

  1. Jo, jag har läst det. Men dom gångerna jag fått i mig det av misstag så har jag fått rysningar ?

 2. Hej, hur tvättar du dina sojamjölk glasflaskor? När jag tvättar mina det finns alltid lite soja återstod trotts att jag fyller dem med varmt vatten direkt efter användning. Jag har en flaskborste men det hjälper inte :/ (och förlåt om jag skrev fel, svenska är inte min modersmål)

 3. Hej Jag vill ge ett tipps på flask tvätt. Senast jag var i Ullared köpte jag en flask orm, känd från TV 😉 Den funkar super bra för mig som hembryggare. Den tar bort böret i botten på flaskorna fin fint. (Böset är jäst och protein rester så det borde motsvara sojamjölks resterna)
  Tack för resept och instruktioner på soja mjölken.

 4. Brukar hälla i lite riskorn, varmt vatten o diskmedel och sen skaka = riskornen får skrubba åt mig. Funkar bra.

  1. Biffar, kakor, blanda med gluten och göra seitan. Sök på okara så kommer du hitta massvis med roligt 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.