Black Garlic

Vad är det?
Det är helt vanlig vitlök som du köper i matbutiken och sen fermenterar*.

Hur gör man?
Fermenteringsprocessen sköter vitlöken själv, du behöver inte tillsätta något. Vitlöken omslutes med aluminiumfolie och sen ska den ligga i ca 60 grader i ca 4 veckor.

I filmen så har jag använt vår undercentral på jobbet. Fjärrvärmerören är ca 90 grader och plåtlådan jag placerade ovanpå höll ca 55 grader inuti.
Har man ingen undercentral att tillgå så fungerar en riskokare eller en slow cooker perfekt för att hålla 60 grader. En billig sån kan du hitta på loppis, second hand och liknande.

Luktar det nåt?
Jo, det luktar en del. Jag rekommenderar att du ställer på balkongen, i källaren eller någonstans där lukt inte spelar så stor roll.

Hur smakar det?
Helt otroligt gott! Sött, umami, fruktigt och en väldigt mild smak av vitlök. Påminner om en söt miso tycker jag.

Vad använder man den till?
Såser, grytor, marinad, inläggningar, överallt där du vill ha umami.

Kan man köpa det i butik?
Ja, ibland kan man finna det i diverse matbutiker men annars finns det online att beställa från olika sidor som säljer kryddor och liknande. Kostar en slant dock.

* egentligen så fermenteras den inte utan det kallas en ”maillardreaktion”. Men vem bryr sig? Den ligger länge och det händer magiska saker – skitsamma vad det heter.

2 reaktioner till “Black Garlic”

  1. Jag hade mina vitlök i slow cooker i 13 dagar, när jag äntligen tog ut dom va dom brända. Vad gjorde jag för fel? Kanske blev det för varmt i slow cooker? Hade på low…

    1. Oj va tråkigt 🙁 Ja, garanterat för varmt. Dubbelkolla temperaturen med en stektermometer eller liknande

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.