Bouillabaisse

Det är konstigt där med att njuta av mat. Jag vet att jag gillade bouillabaisse när jag var köttis men jag kan inte minnas att jag någonsin tyckt att det varit så här gott. Du vet, maten är så god att man blir helt stum av att något kan smaka så gott. Och ändå går det runt massvis med människor som tror dom skulle sakna kött och deras favoriträtter. Sorgligt. Hur som helst! Jag blev faktiskt inspirerad av ett recept som finns på nån Ica-sida. Det var frugan som skickade en länk och skrev ”ge mig”. Happy wife, Happy life. I receptet nedan så har jag använt färsk habanero men gillar man inte hetta så ta lite cayennepeppar istället. Jag tycker hetta passar perfekt i den här fanatiska grytan!

Ingredienser

 • 1 msk hela fänkålsfrön
 • 1 gul lök, finhackad
 • 5 vitlöksklyftor, pressade
 • 1 paket saffran
 • 3 msk tomatpuré
 • 400g passerade tomater
 • 9 dl vatten
 • 1 dl vitt vin (alkoholfritt går bra)
 • 1 frp svarta bönor, sköljda
 • 1 frp kikärtor, sköljda
 • 2 morötter, skivade
 • 1 zucchini, skivad
 • 1 röd paprika, skivad
 • 1 fänkål, skivad
 • 5 potatisar, skalade och skurna i bitar
 • 2 grönsaksbuljongtärningar
 • 1/2 kruka färsk dill (fryst går också bra)
 • Salt, peppar, socker, färsk chili/habanero/Carolina Reaper

Gör så här

 1. Stek fänkålsfrön, lök och vitlök i olja en liten stund.
 2. Tillsätt saffran och stek nån minut.
 3. Tillsätt tomatpuré och stek nån minut.
 4. Tillsätt resten av ingredienserna och låt småputtra ca 45 min.
 5. Rör då och då och smaka av för att justera.

Dillaioli

Ingredienser

 • 2,5 dl mayo
 • 2,5 dl soja fraiche
 • 4 vitlöksklyftor, pressade
 • 1/2 kruka färsk dill
 • 2 msk citronsaft
 • Salt, vitpeppar

Gör så här

 1. Rör ihop allt och låt stå minst 20 min innan servering.

Servering

Servera grytan med dillaioli och vitt bröd. Varsågod och njut.

Recept uppdaterat 1/5 2022!

4 reaktioner till “Bouillabaisse”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.