SEITAN

Är ursprungligen från Kina och är ett köttsubstitut.
Det är vetegluten som blandas med buljong och som sedan får sjuda i ännu en buljong. Resultatet blir en köttliknande produkt som kan användas i dom allra flesta recept där kött ingår.

Man kan göra seitan själv antingen genom att tvätta vanligt vetemjöl i ett vattenbad för att tvätta ur stärkelsen. Kvar finns då en slemmig klump som är rent gluten.

Eller så kan man köpa färdigt glutenmjöl och spara en väldigt massa tid.

Glutenmjölet blandas med en buljong och sedan sjuder man i ännu en buljong antingen i kastrull eller i ugn.

Vill du göra själv så kolla under kategorin ”hemgjord seitan”.

”Men är inte gluten farligt och bör man inte dra ner på det och det finns ju glutenfritt på alla caféer?!?!”
Har man celiaki bör man absolut inte äta seitan. Upplever man att man får ont i magen på grund av gluten så bör man söka läkarhjälp och få en diagnos.
Glutenfritt är en hälsotrend, det finns inget som säger att man inte bör äta gluten såvida man inte är glutenintolerant.
Viktigt att vara källkritisk till all information man får på nätet idag.
Man köper det på nätet, hälsokostbutiker och vegobutiker.

Seitanskinkrullar med senap

8 reaktioner till “SEITAN”

  1. Hej har just hittat din sida.Super.Undrar med detta knådande med seitan,köpte en påse för att göra julskinka och även stekar,gjorde som det stod på påsen men det blev segt och oätbart enligt min son.Jag är rematiker och kan inte knåda som du visade på filmen(snygga tato och muskler).Kan jag knåda degen i min hushållsmaskin och sedan banka med kavel mm?

    1. Hej! Vad roligt att du vill prova seitan och har hittat hit! 🙂 Beroende på vad man ska göra för typ av seitan och vilken metod man använder så behövs det olika mycket knådande. Med min senaste salami (svartpeppar och vitlök) så behöver man i princip inte knåda alls. Gör man biffar så krävs det ca 10 min av knådning. Men! Det blir faktiskt asbra av att använda maskin med degkrok! Faktum är att många recept i en bok som heter ”seitan and beyond” (som jag verkligen rekomenderar) kräver maskin eftersom det nästan är omöjligt att knåda för hand på dom recepten.
      Lycka till och maila om du behöver hjälp! Mvh Elias

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.