Sjömansbiff

Hyfsat simpel, sköter sig mycket själv, inte mycket ingredienser – och fucking amazing! Riktigt bra bjudrätt också. Seitan gör man som ofta dagen innan.
Om du vill ha tips vad för seitan som passar så gjorde jag denna: http://www.awesomevegandad.com/2017/08/30/seitansalami-2/ men istället för ris så hade jag 100g tofu. Det blev en ganska kompakt salami med mycket smak. När den får sjuda en timme under lock så blir den fantastiskt mör och härlig. Pallar man inte göra seitan så skulle jag kört på anammas filéer som också bli möra och goda. Men då skulle jag stekt dom hårt och sen kryddat dom kraftigt innan dom får sjuda.

Hoppas du vill prova och berätta gärna hur det blev sen!

900 g fast potatis
500 g seitan
5 stora lökar
1 morot
1 tärning grönsaksbuljong
1 öl, 33 cl
3 msk ljus soja
1 msk vitvinsvinäger
2 msk tomatpuré
4 lagerblad
Olja och mjölkfritt smör
Salt, svartpeppar, en nypa socker

Skiva lökarna och stek på medelvärme ca 15 min. Rör ofta.
Lägg löken åt sidan och häll i 2 dl vatten, tomatpurén, grönsaksbuljongen, soja, socker och vitvinsvinäger i pannan. Vispa runt lite och spar sedan vätskan.

Skiva seitan i ca 0,5 cm skivor och stek i generöst med olja och mjölkfritt smör. Låt den få lite yta. Lägg åt sidan och häll i 3 dl vatten i pannan. Vispa runt lite och spar vätskan tillsammans med den förra där du också häller i ölen.

Skiva moroten i tjocka skivor.
Skiva potatisen i tjocka skivor.

Ta en stor gjutjärnsgryta och lägg allt i lager. Potatis i botten och högst upp. Salta och peppra efter varje lager. Lägg lagerbladen i mitten. När allt är i så häller du över vätskan. Ställ på plattan och låt småputtra under lock 1 timme.
Ta av från plattan och låt den vila 5-10 innan servering. Dra över lite färsk persilja.

Välkommen till fantasihimmelen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.