Seitanfilé

Satan i gatan vad härliga dom här blir! Möra, saftiga och helt underbara. Jag ska inte säga att det smakar kycklingfilé men det är i den regionen vad gäller smak och konsistens. Oavsett så blir dom jävligt goda och det är det som är viktigt. Som du ser på filmen nedan så är det inte så krångligt som många tycks tro med seitan.

För detta recept så behöver du:
• En matvåg
• En måttsats (tsk, msk, dl)
• En spis
• En mixer, slickepott, en skål och en kastrull

Är du inte bekant med seitan så har jag skrivit en FAQ här.

För att lyckas med receptet så FÖLJ RECEPTET. Ögonmåtta inte, slarva inte, läs igenom noga, förbered och använd dom ingredienser som står.

INGREDIENSER

DET BLÖTA
• 2 dl vatten
• 150 g extra hård tofu, snabbpressad
• 4 msk miso (55 g)
• 0,5 dl näringsjäst (11 g)
• 2 tsk vitvinsvinäger
• 1 tsk salt
• 1 tsk vitpeppar
• 1 tsk MSG
• 1 tsk socker
• 1 msk lökpulver
• 1 msk vitlökspulver
• 4 msk olja

DET TORRA
• 300 g gluten

GÖR SÅ HÄR

 1. Mixas det blöta till en helt slät vätska.
 2. Väg upp glutenpulver i en stor skål och häll över vätskan. Använd en slickepott för att få ut allt. Blanda tills du har en deg och ta sedan upp den på bänken.
 3. Knåda degen i 7 minuter.
 4. Låt degen vila i 20 min.
 5. Använd en kniv och skär försiktigt av 8-9 filéer. Knåda absolut INTE!
 6. Ta en kastrull och koka upp ca 2-3 liter vatten tillsammans med en grönsaksbuljongtärning. Lägg i filéerna.
 7. Sänk värmen och sjud i 60 min. Vattnet ska inte koka! Sjuda är precis innan det kokar. Lite småbubblor är ingen fara.
 8. Ta av kastrullen från plattan och låt allt svalna i ca 1-2 timmar.
 9. Gör en enkel marinad (t.ex. vin, olivolja, ljus sojasås, salt, socker, MSG). Lägg filéerna i en plastpåse och häll över marinaden.
 10. Förvara filéerna i kylskåp minst 8 timmar innan du steker på dom. Dom är allra godast efter tre dagar i kylskåp av nån jävla anledning.
 11. Glöm inte att säga vad du tycker!

PRO-TIPS!

Vill du ha betydligt fastare filéer så följ receptet ovan men istället för att sjuda dom så ånga dom! 25 min på vardera sida. BOOM!

27 reaktioner till “Seitanfilé”

 1. Hejsan,
  Kan man få receptet på marinaden? Tack för alla dina grymma recept!
  Ha de fint / Kent

  1. Tack! Jag brukar bara ögonmåtta marinaden och smaka av tills jag är nöjd. Inte så jävla noga 😉

  2. Så otroligt gott!!! Hurra hurra hurra!!! Jag var länge osäker på om jag pallade göra seitan eftersom det verkade så otroligt krångligt. Men efter att ha gjort både julskinka 4.0 och de här filéerna r jag fast! Så enkelt! Så gott!

 2. Hej! Följde detta recept och smaken blev super god. Dock upplever jag att konsistensen blev väldigt gummig-aktig och svampig. Ska det bli så? Vad kan jag ha gjort knasigt?
  Tack på förhnad

  1. Hej! Ja du, nåt har ju gått galet för den ska verkligen inte bli svampig eller gummiaktig :/ Följde du receptet 100%?

 3. Hej! Hur avgör du om något ska sjudas eller bara stekas/bakas i ugn? Alltså vad för funktion fyller sjudningen?

  Har försökt hitta svar på vad det är sjudningen gör och kan inte hitta något. När jag kollar på dina recept verkar det som att det används för att hålla formen på något, tex hålla korven eller julskinkan rund.

  1. Olika metoder ger olika resultat främst vad gäller konsistens. Jag brukar alltid testa mina recept vilken metod som blir bäst. Just seitanfilé blir väldigt bra genom att sjuda men även att ånga.

   1. Är så sjukt taggad på att smaka!!! Menar du att dom blir som godast efter tre dagar i kylskåp i marinaden innan man steker på dom? Eller menar du efter man stekt dom och sedan haft dom i kylskåp i tre dagar å micrar dom haha? Behöver välja om jag ska ha dom i kylskåp 3 timmar å sen käka idag, eller i kylskåp 18 timmar typ å käka imon! Vad skulle du säga är bäst? 🙂

 4. Steg nr8 när kastrull ska svalna så ska fortfarande filéerna ligga i kastrullen va? När de kokat och svalnat och vilat i ett par dagar så antar jag att det går bra att marinera igen och grilla?

 5. Hej,
  Följer receptet till 100% men varje gång blir degen så hård/fast att den nästan inte går att forma + att filéerna blir väldigt svampiga. Vad göra?

  1. Nej va tråkigt 🙁
   Vad använder du för glutenmjöl? Lägg till mig på Messenger så ska jag försöka hjälpa dig ”Elias Lacanne”

 6. Heeej
  Om jag vill ånga filéerna, ska jag då packa in dem i grillfolie först? När ångningen är klar- ska den ligga kvar och svalna precis som om man kokar?

   1. Tusen tack! 10 min kvar sen dra ångningen igång. Detta blir mitt första försök till seitan- jag uppdaterar resultat ✌️

   2. Okej. Resultat efter ångning: degiga och mjuka. Känns typ inte färdiga men smakade gott. Ligger i marinad. Kommer de stelna ytterligare vid stekning eller något gick galet? Vad? Med tanke på att smaken var bra tänker vi att vi käkar de ändå 🤷‍♀️

    1. Åh nej! Har du kollat på min film på youtube ”seitanskinka 4.0”? Där beskriver jag hur man ångar. Jag tror inte du fick upp temperaturen ordentligt eller så åkte ånga ut? Kolla filmen och återkom

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.