Syntetisk kyckling

För några år sen upptäckte jag ett recept från ”the gentle chef” där man knådar skiten ut sin deg med maskin och sen bakar den i ugn. Resultatet blir en väldigt trådig seitan likt kyckling i konsistens. Nåt år senare kom ett recept upp på en blogg som visar att det funkar lika bra med kikärtor istället för tofu som i orginalreceptet. I det receptet så används det istället en tryckkokare för tillagning. En köksmaskin som hela 0,000001% av alla människor äger.
Jag har provat båda recepten och visst, dom är bra men helt ärligt så är dom aningen otydliga, onödigt krångliga och resultatet smakar inte överdrivet mycket heller.
Så! Jag har såklart tagit fram ett eget recept som är mycket bättre! Iaf i min mening. Både smak och konsistens är fan helt .. ja, prova själv så får du se.
Ska tillägga att det är Malin Engström som kommit på tekniken med att snurra, vrida och göra knutar på seitan för extra trådighet. Hon är galet grym på seitan, kolla in hennes blogg här

Detta recept kräver att du har
• En matvåg
• En måttsats
• En matberedare
• Nåt sätt att ånga, t.ex kastrull-durkslag-lock eller bambuångare eller riskokare eller insats till kastrull.

För att lyckas med receptet så FÖLJ RECEPTET. Ögonmåtta inte, slarva inte, läs igenom noga, förbered och använd dom ingredienser som står.

Är du inte bekant med seitan så har jag skrivit en FAQ här

Ingredienser

DET BLÖTA
• 180g hård tofu, snabbpressad
• 50g miso
• 20g näringsjäst
• 10g senap
• 1 msk lökpulver
• 1 msk vitlökspulver
• 1 tsk MSG
• 1 tsk socker
• 1 tsk vitpeppar
• 1 tsk örtsalt
• 2 tsk vitvinsvinäger
• 2 msk olja
• 3 dl vatten

DET TORRA
• 285g glutenpulver

Gör så här

 1. Mixa den blöta blandningen tills det är en helt slät kräm.
 2. Väg upp gluten i en stor skål och häll över det blöta. Använd en slickepott för att få ut allt ur behållaren. Blanda i skålen tills du har en deg.
 3. Dela degen på två och kör i omgångar i en matberedare med degblad. Beroende på vilken maskin du har så tar det olika tid. Jag brukar köra 3 min, byta deg, köra 3 min och sen köra 3 min igen, totalt 6 min på vardera deg. Degen är klar när den är varm, klibbig och väldigt stretchig. Du ska försiktigt kunna dra ut den nån meter utan att den går av.
 4. När både degarna är klara så forma degen till två avlånga korvar och lägg dom i en fläta. Vik ihop flätan två gånger. Upprepa en samma procedur med den andra degen. Detta gör att du får fibrer och trådighet i köttet när den är klar.
 5. Lägg ut ett ark extra starkt aluminiumfolie och ett ark bakplåtspapper ovan på det.
 6. Lägg en av degarna, nu formad som en liten limpa, och vik in den tajt. Vik in sidorna försiktigt men lämna lite utrymme på vardera sida. Var försiktigt så att det inte går hål nånstans! Upprepa med den andra degen.
 7. Ånga båda paketen samtidigt i 90 min. Kontrollera vattennivån efter 45 min.
 8. Låt svalna ca 2 timmar.
 9. Avlägsna folie och bakplåtspapper. Använd dina händer och slit isär seitanen i vackra trådiga remsor. Smaka en bit och säg för fan inte att du inte är djupt imponerad!? Är du inte det så har du inte följt receptet och får skylla sig själv.
  Hoppas du har lärt dig en läxa.
  Nej, jag skoja bara.
 10. Gör en enkel marinad och låt dom gärna marineras ett dygn innan du steker på dom.

Enkel Marinad
• 4 msk olja
• 4 msk ljus sojasås
• 2 msk vin (eventuellt)
• 2 tsk vitvinsvinäger
• 2 tsk socker
• 0,5 tsk MSG

19 reaktioner till “Syntetisk kyckling”

 1. Försöker detta nu men får inte degen lika blank och flexibel som på bilderna. Är det mest troligt för lite vätska eller för lite knådning det beror på? Har knådat länge i maskinen, men den tar inte så bra märker jag.

  1. Ja, troligtvis så måste du knåda längre. Kör max hastighet länge så kommer den bli stretchig!

  2. Om du följ receptet så är det säkert knådning det beror på. Fortsätt köra längre bara. För eller senare så kommer den bli stretchig. Fullt ös!

 2. Håller med föregående kommenterare. Måste vara nåt fel på proportionerna i receptet, min blir en knölig fast seitandeg trots 25 min knådade (and counting) i kitchenaiden…. kan inte se hur den skulle kunna förvandlas till en stretchig lös smidig sak med mer knådning, det känns som att glutentrådarna redan har gått av.

  1. Garanterat inget fel i proportionerna! Har gjort receptet massvis med gånger. Är du 100% säker på att du inte missar nåt? Jag körde med en likande maskin nyligen och fick köra på högsta hastighet ganska länge innan degen blev som den ska bli. Prova det?

 3. Fantstiskt recept!!!! Inget fel i proportionerna utan funkar skitbra. Knådade min 9 min i kitchen aiden på hög hastighet och fick en blank smidig deg som stretchades ut en meter. Nu marineras den och imorgon ska den pullas tror jag och på måndag ner i en ceasar🤤😋
  Tusen taxar!!!

 4. Degblad? Är det kroken till Kitchen Aid eller något annat verktyg? Lyckades inte få min slät heller, tänkte testa igen.

  1. Googla dagblad matberedare. Sån variant har jag. Kör man med en krok så lär man behöva köra mycket längre tid tror jag

 5. Kan också intyga att receptet och måtten är perfekta. Glöm mer vätska. Antingen har ni måttat fel eller så har ni för dålig maskin alternativt dåligt gluten?? Jag måttade exakt efter receptet och degen blev helt perfekt, otroligt slät och elastisk. Efter redan 3 minuter. Jag köpte en billig matberedare enkom för att knåda gluten så jag är nöjd! Tipsar om obh double force, strax över tusenlappen och gör jobbet galant.

  Nu håller paketen på ångas! 😎

 6. Finns det något alternativ till att använda aluminiumfolie? Även om det är bakplåtspapper emellan så är jag osäker på om aluminium löses ut i maten, så funderar på om det går att skippa det?

  1. Nej, jag vet inte vilket material det skulle vara. Tvivlar starkt på att något ohälsosamt tränger in i maten. Har du läst nånstans att det kan ske?

   1. Ja, finns flera studier som visar på att upphettning av folie släpper ifrån sig stora mängder aluminium, som ligger långt över gränsvärdena. Sen vet jag inte om det kanske hjälper att bara bakplåtspappret har kontakt med maten som i detta fall, men vill ej gambla 😅

 7. It worked! I had great fun with the dough as the braiding and the stretchiness of the dough reminded me of the technique used to make Japanese noodles. 😛

  I just had to cook it for longer, for some reason (twice as long).

  All shredded and currently marinating, prior to being portioned and frozen.

  Next: your seitan ribs with jackfruit!

  Thank you!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.