Kalljäst bröd med minimal knådning

Ända sen jag provade att kalljäsa bröd för första gången så har jag varit helt såld. Det enda som jag tycker är jobbigt, oavsett om man jäser som vanligt eller kalljäser, är att knåda fralljävlarna. Nog för att jag är löjligt starkt men att knåda 20 bullar gör fan ont i armarna, även på mig. Därför kom på jag på att det enklaste är såklart att knåda en stor jävla deg och sen kavla ut den. Varför kom jag inte på det här tidigare för? Det tog seriöst 18 min från att jag började tills att jag täckte över plåten. Så enkelt, så sjukt jävla gott!

Ingredienser

• 50 gram jäst
• 5 dl osötad sojamjölk
• 0,5 dl olja
• 2 msk sirap
• 1 tsk salt
• Ca 1 kg vetemjöl

Gör så här

  1. Använd en stor skål och smula sönder jästen.
  2. Häll över lite av sojamjölken och rör med gaffel tills jästen löst upp sig.
  3. Tillsätt resten av sojamjölken, olja, salt och sirap och rör om.
  4. Häll ner stötvis med vetemjöl och rör med gaffel tills du har en deg som du kan ta upp på diskbänken.
  5. Knåda med händerna och häll på lite mjöl i taget tills degen inte längre är kladdig. Knåda i ca 5-10 min.
  6. Kavla ut degen till en rektangulär kaka som är ca 2 cm tjock.
  7. Mjöla en ugnsplåt och lägg över kakan. Skär snitt med en brödkniv (som på bild nedan), lägg en kökshandduk över och låt jäsa över natten, minst 8 timmar i kylskåp (en standardplåt går in i ett standardkylskåp).
  8. Sätt ugnen på 220 grader och ställ plåten på spisen. Låt jäsa 25 min.
  9. Pensla med sojamjölk och kör sen i mitten av ugnen tills den är gyllenbrun, ca 16 minuter, känn med sticka på flera ställen så att den inte är degig.
  10. Ta ut och låt svalna under duk.

Här har jag precis lagt degen på plåten

 

Här har den jäst under natten

 

Färdiggräddad!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.