Biang Biang Mian

Är det verkligen så stor skillnad på färska hemgjorda nudlar och torkade färdignudlar? Det går inte ens att jämföra. Färska nudlar är något alldeles fantastiskt och en riktig upplevelse. Jag åt det första gången på en restaurang som heter ”chong qing” där man kan beställa hemgjorda Dan Dan nudlar. Dom serveras i en enorm skål med olja, chili, vitlök och massvis med sichuanpeppar. Jag höll på att tappa hakan vid första tuggan! Ägaren kom ut och fråga mig vad jag tyckte samtidigt som hon stoltserade med att hon själv hade gjort dom. Jag ville bara ge henne en kram! Sen tänkte jag att det här måste jag fyfan ta och göra själv snart. Efter det så har jag gått igenom massvis med recept och klipp på youtube för att lära mig. Det är faktiskt väldigt enkelt att göra själv! Degen är superenkel och visst, det tar lite tid men det är ju mesta dels väntetid. Den här rätten passar perfekt om man bara ska vara hemma en eftermiddag och kväll på en lördag eller söndag. Dom enda ingredienserna som inte finns på närlivsen är väl chinkiang och sichuanpeppar. Dom handlar du på närmaste asiatiska livs eller online och jag råder dig verkligen att ta dig tid för att få tag på dom. Man kan såklart äta sina nudlar med vilken topping man vill men prova gärna receptet nedan, jag lovar dig att det blir himmelskt gott. Receptet ger två riktigt stora portioner.

på den här bilden har jag använt en större deg, därav 4 st ”korvar” Dessa nudlar är gjorda med en annan teknik som gör att man får lite bredare nudlar 
Följer du receptet nedan så kommer det se ut så här!

Ingredienser

Nudlar
• 6 dl vetemjöl
• 0,5 tsk salt
• Ca 2,5 dl vatten

Topping
• 4 vitlöksklyftor
• 2 salladslökar
• 1 msk hela sichuanpepparkorn
• 2 msk kinesiska chiliflingor
• 2 msk chinkiang (svart vinäger)
• 6 msk ljus sojasås
• Salt
• MSG (eventuellt)

Gör så här

 1. Häll upp mjöl och salt i en stor skål. Rör ut saltet. Häll sakta i lite vatten i taget samtidigt som du rör runt med ena handen. Var försiktig så du inte använder för mycket vatten! Det ska bli en hård och kompakt deg.
 2. Knåda degen i 5 min och klä den sen med plastfolie. Låt degen vila 20 min.
 3. Knåda 5 min och låt vila 20 min.
 4. Knåda 5 min och dela degen på två delar som du rullar ut som korvar. Lägg dom på en tallrik och häll över rikligt med neutral olja. Se till att dom är ordentligt insmetade med olja. Lägg plastfolie över tallriken och låt dom nu vila 2 timmar.
 5. Skär salladslöken, pressa vitlöken, rosta sichanpepparn och förbered dom andra tillbehören.
 6. Koka upp vatten i en kastrull med lite salt. Använd en stor skål och fyll med kallt vatten.
 7. Ta en av korvarna och kavla ut till en rektangulär platta som är ca 25×35 cm. Skär remsor som är ca 1 cm breda.
 8. Ta en remsa och slå mot bordet samtligt som du lätt drar ut i varje sida. Lägg varje färdig utdragen nudel på bänken bredvid varandra, inte på varandra!
 9. När alla remsor är gjorda så slänger du i dom i det kokande vattnet. Sätt på locket och när det börjar koka igen så tar du av locket och låter nudlarna koka i två minuter. Rör runt lite under tiden.
 10. Använd en sil eller hålslev och fiska upp nudlar och lägg dom i skålen med kallt vatten. Rör runt lite och överför dom sen till en annan skål där dom får ligga tills att du har upprepat samma procedur med den andra degen.
 11. Nu är nudlarna klara och nu börjar magin!
 12. Använd två stora djupa tallrikar och fördela nudlarna jämt. Eftersom dom legat i kallt vatten så kan du värma dom snabbt i micron på 1 min med lock.
 13. Värm upp ca 1,5 dl neutral olja i en kastrull. Nästintill rykande het ska oljan bli.
 14. Efter det så lägg följande i varje tallrik ovan på nudlarna:
  • 1 tsk rostade och stötta sichuanpepparkorn
  • 1 tsk pressad vitlök
  • 1 msk kinesiska chiliflingor
  • 1 msk salladslök, slantar
  • 1 msk chinkiang
  • 3 msk ljus sojasås
  • En nypa salt
  • En nypa MSG
 15. Häll över den varma oljan.
  Använd matpinnar och vänd runt ett par gånger.
 16. MAGISKT, right?!

4 reaktioner till “Biang Biang Mian”

 1. Tjenis, gjorde dem här ikv o DAMN, SÅ gott o SÅ roligt (enkelt?!) att göra!! Åt inte upp allt utan mkt ligger kvar i det kalla vattnet, vet du hur jag bäst sparar dem? går det att frysa o isf ska jag ha lite olja på innan? TACK för receptet!!!!

  1. Tack! Jag har haft lite olja på dom och förvarat i kylskåp men ätit dom dagen efter. Vet inte hur det blir att frysa

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.