Lacannare

Utan tvekan mitt vassaste recept på korvar av detta slag. Det krävs en jävla massa experiment och försök för att få till en korv som både smakar gott men framförallt har en trevlig konsistens. Här är det en kombination av tofu, korngryn och metoden att ånga som gör dom perfekta. Skönt med ett seitanrecept som inte kräver att du ska knåda överhuvudtaget också! Glöm inte att lämna en kommentar om vad du tycker om receptet. Tack till Gustav Johansson som kom på namnet på korvarna.

Detta recept kräver att du har
• En matvåg
• En måttsats
• Nåt sätt att ånga, t.ex kastrull-durkslag-lock eller bambuångare eller riskokare eller insats till kastrull.

För att lyckas med receptet så FÖLJ RECEPTET. Ögonmåtta inte, slarva inte, läs igenom noga, förbered och använd dom ingredienser som står.

Är du inte bekant med seitan så har jag skrivit en FAQ här

Ingredienser

• 150g extra hård tofu, snabbpressad*
• 30g miso
• 30g tomatpuré
• 10g dijonsenap
• 1 msk lökpulver
• 1 msk vitlökspulver
• 2 tsk socker
• 1 tsk MSG (kan uteslutas)
• 1 tsk rött jäst rispulver (kan bytas mot rödbetspulver eller uteslutas)
• 1 tsk smoked paprikapulver
• 1 tsk örtsalt
• 1 tsk vitpeppar
• 1 msk grönsaksfond
• 2 msk olja
• 2 tsk vitvinsvinäger
• 3 dl vatten

• 25g korngryn (okokt)
• 1 msk chiliflingor

• 300g glutenpulver

Gör så här

  1. Lägg allt utom korngryn, chiliflingor och glutenpulver i en hög behållare och mixa helt slätt.
  2. Häll i korngryn och chilipulver i smeten och blanda.
  3. Väg upp glutenpulver i en stor skål. Häll över vätskan. Använd en slickepott för att få ut allt. Blanda tills det börjar bli en deg. Använd handen och knåda snabbt ihop en fast deg.
  4. Väg degen och dela på 9 lika delar (ca 105g st bör det bli).
  5. Forma klumparna till korvar genom att trycka och dra. Försök få dom jämntjocka och ca 15 cm långa. Det gör inget att dom ser ut som skit just nu, dom kommer expandera och jämna tills sig när dom tillagas.
  6. Förbered 9 ark med extra starkt aluminiumfolie. Jag tar ett ark och klipper på hälften eftersom det inte behövs så mycket.
  7. Rulla korvarna tight och snurra varje ände försiktigt så du får 9 smällkarameller. Se till att det inte går hål någonstans.
  8. Lägg alla korvar i en behållare (det går bra att stapla dom) och ånga dom i 60 min.
  9. Ta av kastrullen från plattan och låt korvarna ligga kvar och svalna ca 1 timme.
  10. Öppna foliepacketen och lägg korvarna i en påse. Ringla över lite olja och ljus sojasås och lägg dom i kylskåp minst 12 timmar innan du ska äta dom.
  11. Ska dom stekas så stek dom försiktigt i generöst med olja. Dom är väldigt goda att äta kalla också. Skiva och släng i korvgryta nästa gång! Ja, du hör, möjligheterna är oändliga.
  12. Är du inte vegan så bli det för fan.

Här kan du se hur jag gör när jag ångar seitan

* snabbpressad tofu innebär att du delar på tofun, lägger den på dubbelvikt huhålspapper och sen lägger papper ovanpå och pressar lätt 10-15 sek.

18 reaktioner till “Lacannare”

  1. Guud vad jag önskar att du skulle komma på en vegopinne(ha ha) utan gluten till oss som är glutenallergiska. Jag hatar f.. N att vara glutenallergisk. Kunde käka gluten när jag var mindre men för 16år sedan palla tydligen inte magen mer. ? Så jag vet ju hur riktiga makaroner ska smaka, chiabatta, wasa sport knäckebröd, pita bröd m. M.
    Tack för många bra recept! ?

  2. Hi, you have an asterisk in the ingredients next to the tofu, but no reference to it! ” 150g extra hård tofu, snabbpressad*”

    Question: is the weight for the tofu before or after pressing?

      1. Great, thank you! I made a large batch and they came out really well. I have added some smoke to the marinade and will then freeze them for later use.

        I shall try your shredded chicken next; I previously attempted the Gentle Chef’s version and it was a failure…

        Thanks again!

  3. Alltså jag är stark motståndare till det här att du börjat ånga fler och fler seitangrejer. NEJ! Har försökt men får verkligen inte till det! Kan du inte lägga av med den ovanan och börja koka/ugnsbaka like in the old days?

    1. Haha det är fan omöjligt att hitta en tillagningsmetod som funkar för alla! Men fine, jag ska använda steksnöre och ösa i ugn och ”känn på den” att den är klar hädanefter

  4. När jag ändå håller på och ”håller på”, kan du inte komponera ihop en vegansk bratwurst? Efter att ha sträcksett Sveriges yngsta mästerkock är allt jag vill är att göra bratwurst. Eller förresten. Nu stiger kraven till skyarna. Tänk om du kan ge dig på att göra en vegansk version av sydafrikansk boerewors, livets godaste korv. Allt för min skull. Love you to the moon and back!

    1. Haha ja, kanske det! Minns inte hur bratwurst smakade dock. Kanske kan göra nåt liknande iaf 🙂

  5. En kort fråga, i ingredienslistan står det chiliflakes men i instruktionerna chilipulver, vilket ska det vara?

  6. Hej! Tack för ett grymt recept!
    Testade att göra korvarna men hade ingen tofu hemma. Körde på ändå och resultatet blev att korvarnas konsistens var väldigt sega, nästan som att man tuggar tuggummi eller om man äter en bit fett. Kan det vara avsaknaden av tofu som gjorde det?
    Tack igen för fin fina recept!

    1. Hej! Ja, garanterat. Missade du ”För att lyckas med receptet så FÖLJ RECEPTET. Ögonmåtta inte, slarva inte, läs igenom noga, förbered och använd dom ingredienser som står.”? 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.