Pastrami

Okej, helt ärligt så har jag inte en jävla aning om hur pastrami smakar. Jag åt säkert det masssvis med gånger när jag var köttis men jag minns inte och jag bryr mig inte heller. Jag har googlat runt för att försöka förstå hur det ska smaka och jag är väldigt nöjd med resultatet. En smakrik skinka/rostbiff som äts kallskuren och som passar lika bra på morgonmackan som på sommartallriken tillsammans med potatissallad. Jag har ju som bekant ett fenomenalt recept på rostbiff redan (mind blowing rostbiff) men det här receptet är betydligt enklare och spelar garanterat i samma liga vad gäller smak och konsistens. Let’s roll.

För att lyckas med receptet så FÖLJ RECEPTET. Ögonmåtta inte, slarva inte, läs igenom noga, förbered och använd dom ingredienser som står.

I detta recept så behöver du
• En måttsats
• En matvåg
• Något att ånga med

Är du inte bekant med seitan så har jag skrivit en FAQ här.

Ingredienser

• 150g extra hård tofu, snabbpressad*
• 30g miso
• 30g tomatpuré
• 10g dijonsenap
• 1 msk vitlökspulver
• 1 msk lökpulver
• 2 tsk svartpeppar
• 1,5 tsk salt
• 1,5 tsk socker
• 1 tsk MSG**
• 1 tsk rött jäst rispulver***
• 1 tsk smoked paprika
• 1 tsk torkad timjan
• 2 tsk vitvinsvinäger
• 1 tsk liquid smoke
• 1 msk grönsaksfond
• 3 msk olja
• 2,5 dl vatten

• 290g glutenpulver

Gör så här

 1. Lägg allt utan glutenpulver i en hög behållare och mixa helt slätt.
 2. Väg upp glutenpulver i en stor skål och häll i smeten. Använd en slickepott och se till att få ut allt. Blanda till en deg.
 3. Knåda den på bänk i 12 min.
 4. Forma den till en skinka och låt den vila i 10 min.
 5. Ringla över lite olivolja på skinkan och använd händerna så att den blir inolja runt om. Ta grovkornig svartpeppar och nån god kryddblandning (jag gillar santa maria chicken and steak) och lägg ut på bänken. Vänd runt skinkan så att kryddorna fastnar jämnt.
 6. Lägg ut ett ark extra starkt aluminiumfolie på bänken och ett ark bakplåtspapper ovanpå. Rulla in skinkan tajt. Vik in kanterna men lämna ca 1 cm på varje sida. Var försiktigt så att det inte går hål.
 7. Ånga i 50 min. här kan du se hur jag gör när jag ångar Kontrollera vattennivån och fyll på. Låt det börja koka igen och ånga sedan 50 min till.
 8. Ta av kastrullen från plattan men låt steken ligga kvar och svalna ca 1-2 timmar innan du lägger in den i kylskåpet.
 9. Låt den ligga i kylskåpet minst 12 timmar innan du avlägsnar folie och skär loss en bit.
 10. Njut!

* Snabbpressad tofu: dela och lägga på kökspapper. Lägg kökspapper ovanpå och pressa lätt 10-15 sek för att få ut överflödigt vätska.

** MSG: Glutamat, E-621, smakförstärkare, godkänd av livsmedelsverket, har gjorts massvis med studier och den är säker att använda i matlagning, är en bordskrydda i Kina och andra delar av Asien. Används när du vill tillsätta UMAMI!

*** Finns att köpa i asiatiska livs och ger den härliga röda färgen. När man köper så är det torkade riskorn. Lägg dom i en mortel och stöt tills du får ett fint pulver. Uteslut eller byt mot rödbetspulver om du inte får tag på det.

Så här ska foliepaketet se ut

12 reaktioner till “Pastrami”

 1. Jag har hittat en liten burk som heter TRS Food Colour (https://www.amazon.co.uk/TRS-Red-Food-Colour-25g/dp/B00FCDNM28) med röd matfärg som, enligt innehållsförteckningen, är vegansk och kanske kan vara ett alternativ för de som har svårt att komma över det jästa röda riset.

  Innehålsförteckning: Salt, E 102 – Tartrazin, E 122 – Azorubin, E 129 – Allurarött AC

  Enligt Vehohjälpen ska samtliga dessa vara icke-animaliska https://vegohjalpen.se/e-nummer-amnen/

  Dessa finns att köpa på Matvärlden i Veddesta. För tillfället står den på amerikanska hyllan (men sånt kan ändras från en dag till en annan i den butiken). Har ej provat att använda så oklart hur potent det är.

  1. Fan va schysst, tack för det! Jag känner igen den där. Tror jag sett den i min lokala indiska butik. Bra att det finns alternativ och hoppas den funkar!

   1. Jag har nu provat att använda den röda matfärgen, istället för det jästa röda rispulvret, i lite olika recept och tycker att det blir bra färg när man ersätter 1 tsk rött jäst rispulver med 2 kryddmått TRS röd matfärg.

    En burk TRS matfärg kostar ca 10 kr och innehåller 25 gram vilket räcker till ett flertal seitanbak.

 2. Finns det någon anledning till att den ska knådas för hand? Jag brukar köra rostbiffen (ditt recept, grymt!) i matberedare, det blir kanon. Och är mycket lättare.

  1. Det är större chans att folk lyckas när man skriver ”knåda för hand i 6 min” istället för ”kör i maskin i 6 min” eftersom det varierar så beroende på vilken typ av maskin man har. Dessutom så har jag kört mitt kebabrecept i min matberedare och resultatet när jag knådar för hand blev mycket bättre. Bäst vore om alla hade likadana maskiner/knådade exakt lika hårt 🙂

   1. Körde med matberedaren, blev hur bra som helst. Tycker att kebaben också blev bättre när jag knådade i matberedaren. Det beror nog på mina klena armmuskler. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.